• GALERIE FOTO
 • DESPRE
 • SCRIE-MI
Dle. Ghimpu, eu încă aştept Procurorul European! Dar Dvs.?

De mai bine de 6 ani se tot vorbeşte de reforma justiţiei şi depolitizarea organelor de drept. Mai mult decît atît, această reformă reiese şi din Acordul de Asociere pe care Republica Moldova l-a semnat cu Uniunea Europeană. În acest scop, au fost alocate, atît de stat, dar în mod special, de structurile internaționale, sute de milioane de euro. Tot ce avem în prezent însă, sunt doar promisiunile făcute de politicieni de-a lungul anilor.

Şi nu o spun doar eu, dar o confirmă chiar oficialii europeni și americani care nu o dată au remarcat că, la acest capitol Republica Moldova are restanţe extrem de mari. Şi asta în condiţiile în care donatorii internaționali, nemijlocit Guvernul SUA și Uniunea Europeană, au investit foarte mult pentru ca R. Moldova să aibă reforme în justiţie. Banii s-au cheltuit, rapoarte s-au făcut, iar rezultate cum nu erau așa și nu sunt.

În aceste condiţii observăm că de multe ori dreptatea nu e de partea celor care au dreptate. De ce? Motive ar fi mai multe: incompetenţa cadrelor, corupţia, subordonarea, deşi neoficială, a instituţiilor de drept intereselor politice. Cînd spun că dreptatea nu e mereu de partea celor care au dreptate, mă refer şi la numărul mare de condamnări a Republicii Moldova de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Or, acolo se ajunge, atunci cînd instanțele de judecată de la noi încalcă flagrant drepturile cetățenilor. Faptul că R. Moldova pierde foarte multe astfel de cazuri denotă clar că avem o problemă gravă la capitolul justiție. Totodată, nu putem exclude nici influenţa politicului asupra magistraţilor, căci nu puține cazuri cunoaștem cînd anume așa și s-a procedat!

De unde se trag toate păcatele noastre? Cu siguranţă de la cei care iau decizii în acest stat. Aici mă refer la guvernare, care în ultimii ani sub paravanul integrării europene a format alianţe şi de fiecare dată cu mare greu au împărţit funcţiile şi sferele de influenţă. Desigur că organele de drept (Ministerul Justiției, CNA, PG, MAI, SIS) erau printre cele mai dorite. Desigur că aceste practici nu sunt străine nici celor care au guvernat înaintea pro-europenilor. Or, cine deţine controlul asupra organelor de drept, acela deţine şi puterea în stat.

Probabil vă mai amintiţi de cererea Partidului Liberal de a aduce în R. Moldova un procuror european. Deşi populistă, propunerea a fost respinsă cu vehemenţă de către celelalte partide. Oare de ce? Sau, dorim în Europa, dar ...

 • 26 noiembrie 2015
 • 218
 • Vezi articolul integral|Comentează
 • Politicienii versus Presa. Cine pe cine?

  Între politicieni şi presă mereu a existat o legătură strînsă. Acum nu mă refer la politicienii care deţin instituţii media, dar la simpla relaţie jurnalist şi politician - relaţii de lucru, nu intime.

  Aşa se face că fără presă politicienii cam nu sunt cunoscuţi de populaţie, altfel că ei caută cu orice preţ să apară cît mai des pe sticlă, sau oricare alt tip de presă, scrisă, online, etc. Jurnaliştii ştiu că politicienii sunt o sursă foarte bună pentru materialele lor. Adică fiecare are interesul său în această ecuaţie. Însă nu mereu e totul bine şi frumos. Mai sunt şi supărări, uneori şi chemări în judecată.

  De ce se întîmplă asta? Pentru că politicienii, adică unii din ei, nu au lacăt la gură. Spune vrute şi nevrute, iar mai apoi jurnaliştii fac materialele din declaraţiile lor. Mai apoi, după ce îşi dau seama că au spus mai mult decît trebuia, politicienii sar în capul jurnaliştilor şi îi acuză că manipulează, că prezintă informaţii eronate, că „eu aşa ceva nu am zis”, etc.

  Iată că în final aceştia spun că vor ataca jurnaliştii în judecată. Se primeşte că pentru iresponsabilitatea lor trebuie să răspundem tot noi. De ce? Care este vina noastră că ne facem munca onest?

  Poate e timpul ca politicienii să se gîndească la ceea ce spun în public şi mai apoi să nu aibă unde căuta nod în papură. Ei vorbesc foarte des de maturitate, responsabilitate. Adică vorbesc despre ceea ce nu au ei înşişi. Halal de aşa reprezentanţi ai poporului. Pe mine nu mă reprezintă deloc. Fugăriţi trebuie, dar nu votaţi!

  Hai pa!

 • 24 noiembrie 2015
 • 230
 • Vezi articolul integral|Comentează
 • Justiţie "pe moldoveneşte"

  (UPDATE 21.11.2015) Apropo, Judecătoria Buiucani a decis, ieri, o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru Valeriu Guma, fost deputat PD, condamnat anterior de justiţia din România la patru ani de închisoare cu executare şi dat în căutare internaţională de INTERPOL (vezi aici detalii). Sentinţa a fost pronunţată de judecătorul Ghenadie Pavliuc (click aici), care anterior a spus că este rudă cu liderul PD, Marian Lupu (click aici). Tot Pavliuc a decis prelungirea termenului de arest preventiv cu încă 30 de zile pe numele lui Vlad Filat.

  (20.11.2015) Acum aproape 7 ani am decis că merg să fac studii la Facultatea de Drept. Eram entuziasmat atunci şi credeam că, uite, peste cîţiva ani voi face eu dreptate în ţara asta. Anii au trecut, studiile au fost finisate, inclusiv masteratul, iar dorinţa a dispărut la fel ca şi dreptatea din această ţară.

  Acum 7 ani eram naiv şi credeam în poveşti cu final fericit, dar nici viaţa politică tare nu o urmăream. Atunci mai degrabă aveam chef de distracţii, decît să analizez situaţia politică din ţară.

  În prezent privesc cu groază spre justiţia care se face la noi şi cine anume o face. Eu, jurist cu acte în regulă, nu am chef să activez în acest domeniu din cauza că nu vreau să fiu un ostatic al sistemului. Prefer să am libertate în ceea ce fac, or în justiţia de la noi totul se face la comanda cuiva. Dacă nu te supui, îţi găsesc ei repede ac de cojoc.

  Cred că deja nu este om care nu cunoaşte despre arestarea lui Vlad Filat. Ne spun mai marii politicii moldoveneşti că, iată, s-a pornit lupta cu corupţia la cel mai înalt nivel. Ei pe dracu! Nici ei nu cred în ceea ce spun populaţiei, de fapt nici nu au intenţia.

  Eu nu vreau să-l apăr pe Filat, dar nici să-l condamn - fiindcă astfel aş încălca prezumţia de nevinovăţie. Dar totuşi, anumite lucruri sînt evidente. Admitem că Filat e vinovat de furtul miliardului, dar o asemenea schemă e imposibil de pus la cale de o singură persoană. Sau cel puţin este imposibil ca nimeni să nu ştie despre asta şi aici mă refer la persoane cu funcţii importante în stat. De fapt, ei şi singuri au recunoscut că au ştiut despre ce se întîmpla la BEM. A recunoscut Partidul Democrat, a recunoscut CNA şi PG. Şi nimeni nu a intervenit să curmeze infracţiunea dată. Dragii mei, în aceste condiţii voi sînteţi complici, fiindcă legea anume asta spune despre cei care cunosc dar ascund sau favorizează săvîrşirea unei infracţiuni. Însă, organele de drept trec asta cu vederea. Oare asta e justiţie independentă şi imparţială, oare asta e adevărata luptă cu corupţia? Vedem că legea se aplică selectiv, în dependenţă de interesele celor care controlează instituţiile de drept.

  În acelaşi timp, vedem cum guvernanţii tot ne vorbesc de depolitizarea instituţiilor de drept, ne vorbesc despre DNA din România ca un exemplu, însă...

 • 20 noiembrie 2015
 • 432
 • Vezi articolul integral|Comentează
 • Dor de mare...

  Sunt aşa zile cînd te saturi de toţi şi de toate şi vrei să fugi undeva. Şi cred că o destinaţie mai potrivită ca marea nu poate fi. De ce? Pentru că acolo e linişte, iar valurile calmează.

  Am şi eu stări din astea, ca orice om normal. Dar circumstanţele îţi permit doar imaginar să evadezi într-acolo. Cel puţin pentru moment. Astfel că, deschizi albumul foto cu amintirile din vară şi parcă e altfel.

  Haideţi să facem o incursiune imaginară împreună!

 • 19 noiembrie 2015
 • 52
 • Vezi articolul integral|Comentează
 • Luminiţa din capătul tunelului sau cum scoatem Moldova din impas!

  Pentru nimeni nu mai este un secret că starea în care se află Republica Moldova poate fi caracterizată drept una critică cu puternice elemente de catastrofă economică, socială. Guvern nu avem, coaliție nu avem, Președinte avem, dar nu avem, instituțiile statului sunt amorțite, România a anunțat că nu ne va mai acorda mult speratul credit, iar ex-Comisarul european Stefan Fule, ne-a spus clar și răspicat că nu mai crede în R. Moldova.

  Scriam în editorialul precedent despre Guvernul din Canada, un guvern model în toată lumea, dar şi despre faptul că ar fi bine şi la noi un asemenea Cabinet de miniştri. Întrebarea era, ce am putea face ca acest scenariu să prindă contur şi în R. Moldova. Cum putem să scoatem ţara din impas?

  Adevarul este că, viitorul Cabinet de miniștri a R. Moldova nu se va deosebi cu nimic de ultimele Guverne. Poate vor fi și nume noi, dar cu siguranță că 70% din membri vor fi și cei pe care-i cunoaștem. Minuni nu vor avea loc, iar nemulţumirea va continua să crească. Noi, cetăţenii, dăm vina pe guvernanţi de toate relele, dar nu conştientizăm că o mare parte din vină ne aparţine anume nouă, căci i-am votat, iar prin asta am demonstrat că ne plac, că îi susținem. Deşi ne-am fript de mai multe ori, continuăm să le acordăm tot lor votul. Ne lăsăm ademeniţi de vorbe frumoase şi promisiuni deşarte despre integrarea europeană şi salarii de sute de euro.

  Ştiţi cu toţii cum decurg la noi campaniile electorale, extrem de populiste, cu multe acțiuni de manipulare, cu cumpărare de voturi în schimbul unui pachet cu produse alimentare sau a unui pahar de ţuică în ziua votării, cu concerte electorale, etc. Acest fapt este confirmat de numeroasele rapoarte ale Asociaţiei „Promo-LEX”. Și acest lucru se întîmplă la fiecare scurtin electoral. E clar că cetățenii nu înțeleg cît e de important votul lor și că, de fapt, anume ei decid cine va conduce țara și le va rezolva problemele. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că nu pomenile sau concertele electorale sunt importante și că, mult mai ieficient ar fi, dacă partidele ar învesti banii electorali în proiecte sociale.

  Unii spun că prin intermediul protestelor se poate schimba situaţia. Poate în alte ţări asta și funcţionează, numai nu la noi. Am avut un 7 aprilie 2009 care s-a soldat cu moartea unui om, însă adevărul despre organizatorii violenţelor de atunci aşa şi nu l-am mai aflat nici după 6 ani. Atunci au plecat comuniștii și au venit la guvernare partidele pro-europene. Avem şi acum proteste, uneori mai de amploare, alteori mai lejere, cert este că, doar în R. Moldova protestele au dus la majorarea tarifelor, lucru care s-a întîmplat săptămîna trecută. De ce autoritățile nu aud ce spun protestatarii? Simplu, pentru că sunt convinşi că, cumva vor trece și acestea şi undeva au dreptate. De fapt, problema acestor proteste este că au un substrat politic pronunțat, adică în spatele lor se află persoane care au interese politice, inclusiv şi lideri de partide din actualul Parlament, care luptă pentru a ajunge la guvernare.

  Deşi ar trebui să fie mai multe revendicări de ordin economic şi social, se cer demisii, se vorbeşte foarte mult despre politică, alegeri anticipate. Eu unul nu cred că schimbarea unor persoane cu altele va soluţiona problemele din ţară. Puţin probabil că asta va îmbunătăţi situaţia cetăţenilor, mai degrabă va veni altă persoană care îşi va promova propriile interesele, la fel ca şi predecesorii săi.

  Unica soluţie de a ieşi din această situaţie, cînd cetăţeanul nu este văzut şi nici auzit de către funcţionari, este deşteptarea populaţiei care să facă alegerea mult mai conştient, să taxeze dur pe cei care de-a lungul timpului au demonstrat că nu le pasă de cetăţenii care le acordă votul. Forţa populară poate obţine schimbarea, doar dacă ştie cu adevărat ce vrea şi nu face jocuri străine.

  Am doar o întrebare: Oare cînd moldovenii se vor deştepta?

 • 18 noiembrie 2015
 • 160
 • Vezi articolul integral|Comentează
 • Te-ai gîndit să pleci din Moldova?

  DA

  Am plecat deja

  NU

  Nu voi pleca niciodată

  · Justiţie "pe moldoveneşte"
  · Politicienii versus Presa. Cine pe cine?
  · "Salvarea cursului european" va duce la moartea unui partid
  · Dle. Ghimpu, eu încă aştept Procurorul European! Dar Dvs.?
  · Luminiţa din capătul tunelului sau cum scoatem Moldova din impas!
  · Vreau un Guvern ca cel din Canada. Cine este împotrivă?
  · Dor de mare...

  · Toate apusurile adunate într-un singur loc
  · Într-o zi am surprins frumuseţea toamnei