• GALERIE FOTO
 • DESPRE
 • SCRIE-MI
FOTO// De ce merită să vizitaţi Soroca!

De curînd am descoperit o bună metodă de a-mi încărca bateriile după o săptămînă de muncă intensă. Nimic mai simplu decît călătoriile pe la locurile pitoreşti ale ţărişoarei noastre. Credeţi-mă că sînt destule, doar doar trebuie descoperite. 

În acest weekend, împreună cu trei fete frumoase, colegele mele de oficiu, am plecat la Soroca, la inaugurarea Cetăţii Soroca după restaurare. Eu ultima dată am fost acolo mai bine de 10 ani în urmă. Multe s-au schimbat între timp.

În primul rînd, e vorba de drumul reabilitat cu suportul UE şi SUA. De la Chişinău şi pînă la Soroca. Am scris anterior despre asta. Dacă pînă acum se spunea că drumurile rele sînt un obstacol în calea turismului, iată că nu mai este.

Ajuns la Cetatea Sorocii am rămas plăcut surprins să văd "noua faţă" a fortăreţii construită de Ştefan cel Mare. Deşi încă mai este de lucru acolo, oricum arată bine faţă de ceea ce am văzut în trecut. Şi e lăudabil faptul că sînt astfel de proiecte, datorită cărora se fac lucruri frumoase în mica noastră ţărişoară. Puţine, dar e bine că se fac. Înseamnă că nu e totul pierdut.

Şi dacă tot vă decideţi să vizitaţi această destinaţie veţi avea un ghid excepţional, domnul Nicolae Bulat. Cred că mai bine decît el, nimeni nu vă va relata despre această comoară turistică.

Cîteva detalii tehnice. De la Chişinău pînă la Soroca sînt 150 de km, puţin peste două ore de mers. Dar deja depinde şi de felul cum şofezi. Dacă alegi autocarul drumul te costă cam 150 de lei. Dacă alegi maşina personală e ceva mai mult, în cazul meu cam 250 lei - o Skoda Fabia cu motor 1,4 Diesel, consum econom (5-6 litri la suta de km). Noi am fost în 4, deci ne-a costat 70 de lei. Ieftin, aşa-i?!

Descoperiţi Moldova, ea chiar e frumoasă. Şi acum vedeţi nişte poze de la faţa locului....

 • 18 mai 2015
 • Vezi articolul complet|Comentează
 • Paharul nepotrivit poate strica impresia şi despre cel mai bun vin

  Am cam dat-o în ultimul timp cu degustaţiile. Am început cu suc, am continut cu vin... ieri am trecut şi la pahare. Ei bine, să nu credeţi că am mîncat sticlă, tot vin am băut :)

  Filosofia însă e alta. Cred că nimeni nu s-a gîndit vreodată că fiecare vin are paharul său. Păi să ştiţi că are. Şi acest detaliu are un rol foarte important asupra faptului cum vom percepe vinul consumat. Inovaţia a venit din partea companiei Riedel care a produs pahare pentru orice soi de vin. Ce-i drept, e o plăcere scumpă să ai setul de pahare complet - 8 la număr. La vinoteca Carpe Diem, care este distribuitorul Riedel în Moldova, un set de 4 pahar costă circa 1900 de lei.

  Norocul cel mare însă constă în aceea că ieri am asistat la un master-class oferit de Alexandr Zorin, vicepreşedinte vînzări Riedel în statele ex-sovietice (adică CSI), care ne-a explicat în cele mai mici detalii de ce fiecare vin trebuie servit din paharul său. Precizez că paharele Riedel poartă numele soiului de vin căruia îi sînt destinate. 

  Dar teoria fără practică... ştiţi voi cum e. Practica bate gramatica. În cele din urmă ne-am convins că nu sînt doar vorbe goale, dar într-adevăr fiecare vin îşi are paharul său. Iar în cazul cînd această regulă nu este respectată, deşi e vorba de un vin excepţional, paharul este detaliul care ar putea strica toată treaba. De la miros şi pînă la gust.

  Deci, dragi cititori, cultura consumului de vin nu e chiar aşa simplă cum vă pare. Iar paharul de unică folosinţă (din plastic), cel arhicunoscut de orice moldovean, nu e nici pe departe paharul care ne-ar permite să descoperim aroma şi gustul adevărat al unui sau altui soi de vin. Ba mai mult, acesta chiar ar fi contraindicat, fiindcă omoară tot ce-i bun în acel vin.

  Iată cam aşa! Pozele sînt ataşate în articol....

 • 14 mai 2015
 • Vezi articolul complet|Comentează
 • Impresii "ameţitoare". Iată cine produce cel mai bun Cabernet din RM!

  Cum poţi încheia o zi de lucru, mai ales dacă e una de marţi? Şi normal, la o degustaţie de vinuri. Şi nu un vin oarecare, dar Cabernet Sauvignon - cel mai popular soi de vin din toată lumea. Ei bine, nu sînt eu mare cunoscător în ale vinului. Dar de învăţat se poate, şi chiar trebuie. Mai ales cînd ai aşa dascăli: Andrei Cibotaru de la www.finewine.md şi Ion Luca - trupul şi sufletul vinotecii Carpe Diem – wine shop & bar. 

  Dar, pentru început puţină teorie.

  Cabernet Sauvignon este soiul de vin ideal când vine vorba de îmbunătățirea calităților prin îmbătrânire. Cu trecerea timpului, aroma sa distinctă de stafidă neagră poate dezvolta un buchet cu nuanțe de cedru, violete, piele sau tabac și aroma puternică de tanin se va înmuia astfel considerabil. Este soiul cu cea mai largă răspândire în rândul celor cinci varietăți dominante din districtele Medoc și Graves ale regiunii franceze Bordeaux, precum și cel mai de succes vin roșu produs în California. În România se cultivă îndeosebi în podgoriile Dealu Mare, Odobești, Miniș-Măderat, Murfatlar, iar în Republica Moldova la Purcari. Adevărata valoare a vinurilor Cabernet Sauvignon (ca și majoritatea vinurilor) se observă atunci când sunt servite alături de alte alimente. Se consumă preferabil după o îmbătrânire de 5 - 10 ani, la o temperatură de 16 - 18 grade Celsius, în general la carne roșie, fripturi sau grătar în sânge, mâncăruri grase, gâscă, piept de rață, miel, paste cu sos, midii, brânzeturi puternic aromate, salate de legume amărui, mâncăruri cu sos concentrat de tomate și ciocolată (de preferat neagră, amăruie).

  Împreună cu mai mulţi colegi din blogosferă am participat la o degustaţie în orb a 10 vinuri Cabernet Sauvignon de la diverşi producători autohtoni: Chi, Cricova, Purcari, Mimi, Ulmu, Crescendo, Bostavan, Chateau Vartely şi Vinăria Nobilă. Pentru asta a trebuit să ne punem în funcţiune simţurile: vizual, olfactiv şi gustativ, sau altfel spus - ochii, naşul şi limba.

  Toată procedura a fost aproape de standardele internaţionale. Am pus note, iar în consecinţă a fost întocmit şi un top...

 • 07 mai 2015
 • Vezi articolul complet|Comentează
 • Dracu e ascuns în detalii. Despre proteste...

  Moldova o duce din ce în ce mai rău, iar asta nu mai e un secret pentru nimeni. Cum poate fi depăşită această situaţie? Să nu vă uimească răspunsul - NICICUM.

  S-a făcut atîta panică cu protestele recent organizate contra guvernării. Au participat mulţi oameni. Alţii însă au ales să nu se implice, aşa cum am făcut şi eu. Aveţi vreo problemă cu asta? Vreţi să spuneţi că nu îmi pasă de ţară? Ei bine, fix retorica asta aţi folosit-o şi în ajunul alegerilor din 30 noiembrie, la care am participat mai mult forţat. Şi care e rezultatul? Deja vreţi să-i daţi jos pe cei cărora le-aţi încredinţat votul. Unde e logica? Şi nu aţi votat pentru ei prima oară. Vă place să calcaţi pe greble.

  Cît despre protestele de ieri, dar şi cel de luna trecută, organizatori fiind unul şi acelaşi o oarecare platformă civică pentru demnitate şi adevăr, sau ceva de genul. Am urmărit mai multe reacţii după mitingul de ieri, şi în mare parte am văzut o idee pe care au apăsat mai mulţi, pe care de fapt o împărtăşesc şi eu: "care e rostul acestor proteste, să demită oligarhii actuali şi să înscăuneze pe alţii".

  De ce spun aşa? Spre exemplu nu poate să nu fie observat interesul exagerat al trustului media Jurnal, care duce o luptă înverşunată cu Vlad Plahotniuc, şi care este finanţat de doi oameni condamnaţi la închisoare, însă care sînt fugari. Ba mai mult, cei trei au fost cîndva parteneri, iar la un moment dat rînza a preluat conducerea în aceste relaţii şi s-a început "veselia". Ştiind că Jurnal este foarte selectiv în ceea ce mediatizează, reiese că este un careva interes în toată treaba asta, din care motiv atît de mult PR s-a făcut acestui eveniment.

  Să spunem aşa, liderii nu sînt cei care ar trebui să fie. Nu sînt nici ăştia pentru popor. Doar îi folosesc pentru a obţine ceva. Iar problema cea mare a noastră este că o bună parte din cetăţeni poate fi uşor manipulată, cînd de unul, cînd de altul. Am impresia că lipseşte logica şi capacitatea de analiză a unui fenomen sau altul. Efectul de turmă nu e cel mai bun. Trebuie să ştii concret ce vrei şi să nu te laşi influenţat, încît să sari dintr-o extremă în alta. 5 luni nu e aşa mult. Mai spuneţi şi acum: "Fă un bine ţării!". Aţi făcut un bine, doar că nu ţării...

  Mă voi repeta, dar vreau să vă zic că această ţară nu are cum să devină mai bună. Iar motivele sînt...

 • 04 mai 2015
 • Vezi articolul complet|Comentează
 • Călătorie în trecut... la doar 35 km de Chişinău

  În primele zile ale lunii mai am cunoscut două destinaţii noi, despre care ştiam, însă pe care nu le vizitasem niciodată. Prima a fost grădina zoologică de la Bardar, care este în acelaşi timp şi o gură de rai unde poţi petrece timpul liber. Dar despre asta altă dată. Iar azi am ajuns la Festivalul Rentro Mai de la Complexul etno-cultural VATRA. Trebuie să recunosc că chestiile astea retro mie îmi plac foarte mult. Chiar şi pe drum m-am delectat cu muzică din perioada anilor '80... mă pregăteam moral.

  Unde se află? În raionul Străşeni, satul Bucovăţ. Distanţa de la Chişinău - circa 35 km. Eu am ajuns în vreo 20-30 de minute, relativ repede. Prima impresie a fost la parcare. Destul de mare, pentru toţi ajungea loc. Asta în contextul în care anul trecut mai mulţi s-au plîns la acest capitol. Acum totul e în ordine.

  Odată intrat pe teritoriul complexului am văzut multă lume, multă lume cunoscută. Desigur, asta mereu e plăcut. Muzica a fost diversă, dar plăcută. De la poloneză pînă la baladele haiduceşti ale lui Iurie Sadovnic. Dispoziţia era la nivel :)  

  Iar atmosfera anilor '80 era creată de multitudinea de maşinuţe din acea perioadă. Una din ele chiar m-a vrăjit. Deşi fiind cam bătrînă, arată destul de modern... seamănă a Mercedes. Cel puţin eu aşa am văzut-o. Aş fi vrut să plec cu ea de acolo.. aş fi vrut :)

 • 02 mai 2015
 • Vezi articolul complet|Comentează
 • · Impresii "ameţitoare". Iată c...
  · INTERVIU// Ce reprezintă #EA?
  · Călătorie în trecut... la do...
  · Dracu e ascuns în detalii. Des...
  · FOTO// De ce merită să vizita...
  · Paharul nepotrivit poate strica...

  · Inima naturii eu am reuşit să...
  · Cum apune România
  Veţi participa la alegerile locale?

  Da

  Nu

  Nu ştiu