• GALERIE FOTO
 • DESPRE
 • SCRIE-MI
Despre nuditate, facebook şi unii moldoveni

Ceea ce e frumos şi lui Dumnezeu îi place. Moldoveanul însă e uneori "prea deştept" şi cînd zice o prostie îţi vine să-l trimiţi la origini.

Iată spre exemplu zilele trecute am postat pe Facebook o imagine cu elemente de nuditate, un moment surprins pe plajă... nu cea de nudişti :) Imediat s-au găsit cîţiva oameni care au comentat, unii din ei făcînd nişte glume de prost gust. Cică aş fi văzut prima dată sîni de femeie. Eu cred că persoanele vizate ar trebui să tacă uneori, decît să arunce o măgărie în spaţiul virtual. După logica lor, tot ce postez, eu ar trebui să vad aia pentru prima dată. Aiureală totală şi nimic mai mult.

Oameni buni, profilul meu e proprietatea mea virtuală şi fac ce vreau acolo. Dacă aveţi o problemă cu asta, nu aveţi decît să o rezolvaţi singuri. I don't care.

Să facem o paralelă ca să vă demonstrez că acele comentarii au fost nişte aberaţii, provocate de caniculă... probabil. Sînt mulţi fotografi care fac poze nud. Ce veţi spune despre ei? "Wow, ce frumos!"

 • 29 august 2015
 • Vezi articolul integral|Comentează
 • (Pîine&Politică) Îngropăm producătorii de dragul PR-ului?

  Ştiţi deja cu toţi că pe 15 august curent, preţul la pîine a fost majorat (2%-15%). Unii critică majorare (aceasta le este misiunea) fără însă a intra în esența lucrurilor. De altfel, în ce țară ați văzut ca producătorii de pîine să lucreze fără ca măcar să își acopere cheltuielile? Nicăieri! La noi însă e cam așa. Și, în timp ce cresc tarifele la gaz și curent electric, prețul la grîu și făină, după logica unora, prețul la pîine trebuie să fie acel ce era acum cîțiva ani. Deși e vorba de noi, consumatorii, nu pot să nu fiu corect în raport cu producătorii!

  "Partidele aflate la guvernare au făcut uz de toate mijloacele pentru a evita creşterea preţurilor. Pâinea a fost transformată într-un important factor politic, iar acesta a neglijat în totalitate natura economică reală a acestui proiect. Dacă creşterea tarifelor, devalorizarea monedei, majorarea preţului la făină ar fi fost însoţită de mici ajustări de preţuri la pâine, pe 15 august s-ar fi operat cu majorări mult mai nesemnificative şi mult mai uşor de suportat pentru populaţie. Însă singurii care au înţeles şi care şi-ar fi dorit lucrul acesta au fost şi sunt brutarii. Tot ei însă sunt cei de care nu depinde nimic. Lor şi s-a cerut doar să producă şi să asigure ţara cu pâine. Nu i-a întrebat nimeni cât costă făina, câtă energie electrică trece prin contoarele fabricii, în ce condiţii lucrează angajaţii de aici. Li s-a cerut pâine. Bună şi ieftină. Pâine şi impozite. Absolut totul în strictă conformitate cu legea. Toate drumurile să treacă prin contabilitate. Să ţină la vedere absolut toate actele normative, toate actele legislative. Dacă li s-a cerut făină fortificată, să fie făină fortificată. Indiferent de costuri suplimentare. Dacă li s-a cerut pâine de 1,50 lei, să fie de 1,50 lei. Indiferent de costurile reale şi chiar dacă această pâine socială genera efecte doar în platformele electorale ale unor formaţiuni politice şi în bilanţul contabil al întreprinderii", scrie jurnalistul Constantin Olteanu într-un material pe www.absnews.md.

  Într-o postare anterioară spuneam că majorarea preţurilor la pîine putea fi evitată, doar dacă statul oferea mai multă libertate în acţiune producătorilor de pîine, în special combinatului „Franzeluţa”, pe spatele căruia a fost pusă încă o povară – producerea pîinii sociale, astfel că întreprinderea nu a reuşit să facă anumite rezerve ce i-ar fi permis acum să facă faţă creşterii preţurilor la alte mărfuri şi servicii fără a majora preţul la pîine.

  Tot atunci, în presă apăruse materiale cu detalii despre aşa-zisa pîine socială şi datele invocate acolo arătau cît de grea este povara ce revine celui mai mare producător de pîine. Spre exemplu, franzela „Chişinău” se vinde la doar circa o pătrime din preţul ei de cost, iar dacă adăugăm aici că „Franzeluţa” e impusă să producă opt tipuri de pîine socială, vedem că situaţia nu este deloc optimistă.

  Această problemă nici acum nu şi-a pierdut din actualitate, iar pîinea socială chiar ar putea pune pe brînci marii producători, înctrucît aceştia înregistrează pierderi enorme.

  Eu cred că producerea a opt tipuri de pîine socială nu va salva păturile social-vulnerabile de la foame, dar mai degrabă îi va lăsa fără pîine, în cazul în care producătorii de pîine vor ajunge la faliment.

  Citeam zilele astea cîteva articole la tema respectivă şi mi-a plăcut o soluţie propusă de autori, ca oamenilor din păturile social-vulnerabile să li se acorde o compensaţie nominativă, inclusiv din impozitele plătite de producătorii de pîine, după eliberarea acestora de povara „socială”. Decît să produci opt tipuri de pîine socială, mai bine oferi bani omului, iar el va decide cum să-i folosească și ce fel de pîine să consume.

  Îmi închei postarea cu o afirmație a aceluiași jurnalist, Constantin Olteanu, care spune tot: "În general, credem că pâinea ca atare, este un produs eminamente social şi nu e deloc corect să credem că social înseamnă ieftin. Social, înseamnă de fapt, o masă cu pâine pe ea şi cu oameni în jurul ei. Oamenii care ştiu cum se creşte, cum se face şi ce înseamnă să nu o poţi avea".

  Așa e, nu, dragi prieteni?

 • 25 august 2015
 • Vezi articolul integral|Comentează
 • Ziua de 27 august: Stas Mihailov la Bălți, doar interpreți autohtoni la Orhei, iar eu.....

  Scriam anterior că la Orhei se vede lumină în capătul tunelului. Mulţi m-au contrazis, ei dar aşa e, libertatea asta de exprimare. Fiecare spune ce crede. Dar iată că se apropie Ziua Independenţei, pe 27 august, care va fi marcată cu mare fast la Orhei. Însă asta nu e tot. Să vorbim niţel de lumina din capătul tunelului.

  În această zi, Ilan Șor va prezenta orășenilor Garda Populară reanimată - o nouă subdiviziune care va veni în ajutorul poliției orășenești în menținerea ordinii publice. Ulterior, în sectorul Lupoaica va inaugura primele străzi renovate, din cadrul proiectului amplu de reabilitare a drumurilor din Orhei. De asemenea este programată și inaugurarea festivă a intrării în Orhei renovate, dinspre șoseaua M2, ce leagă orașul de capitala țării. Seara va avea loc deschiderea parcului Ivanos, care va fi prezentat orășenilor după o amplă reconstrucție. Cu această ocazie, primarul a mai pregătit o surpriză orășenilor. În parcul renovat, lângă havuz, va fi montată o instalație dedicată Orheiului. E mult sau puţin, apreciaţi voi. Cert este că a respectat o parte din promisiunile făcute în campania electorală, iar funcţia o deţine de doar două luni.

  În altă ordine de idei, analizînd programul festiv dedicat Zilei Independenţei, atît de la Orhei, cît şi de la Bălţi, a apărut întrebarea: Ilan Şor e mai patriot decît Renato Usatîi?

  Spre exemplu, la Orhei vor evolua exclusiv interpreţi autohtoni. Astfel, ziua vor participa numeroase formații și ansambluri de muzică și dans din Orhei. Iar mai spre seară, pe stadionul Orhei vor evolua cei mai tari artiști autohtoni: Ion Suruceanu, Anișoara Puică, Ionel Istrati, Adrian Ursu, Vitalie Dani, Marcel și Cornelia Ștefăneț, Natalia Gordienko, frații Bivol, Olia Tira și invitații speciali – formația “Zdob și Zdub”. Apropo, intrarea la concert este liberă.

  În acelaşi timp, la Bălţi, pe lîngă artiştii autohtoni: Olia Tira, Constantin Moscovici şi orchestra „Fluieraş”, vor evolua artişti din afara țăriii - Alexandra Stan din Romania şi Stas Mihailov din Rusia.

  Voi unde veți sărbători 27 august, dragii mei cititori?

 • 25 august 2015
 • Vezi articolul integral|Comentează
 • La Orhei se vede lumină în capătul tunelului. Oare cînd şi în alte localităţi?

  Am urmărit și urmăresc atent ce se întîmplă la Orhei. Desigur, ca și mulți alții, am fost și mai sunt sceptic vizavi de ce va face noul Primar al orașului, omul de afaceri Ilan Șor, care de altfel a cîștigat primult tur al alegerilor locale cu un scor neașteptat. A făcut multe promisiuni în campanie, așa cum fac toți cei care vor să obțină funcții și nu prea mi-am făcut iluzii vizavi de viitorul orașului. Ei bine, la o lună de cînd e în funcție, Ilan Șor a prezentat primul raport de activitate.

  Vă anexez mai jos comunicatul de presă al Primăriei Orhei la acest subiect:

  "Tariful la apă. Începând cu 1 august, în Orhei, tariful la apă, pentru toate persoanele fizice, va fi compensat, în proporţie de 50%, din resursele S.A. „Apă Canal Orhei”.

  Transport public nou, gratuit. 40 de autocare noi, de producţie sud-coreeană, vor fi procurate din fonduri extrabugetare, prin intermediul organizatiei obşteşti „Pentru Orhei”, fondată recent. Producătorul va livra autocarele în termen de 5 luni. Autobuzele noi vor înlocui unităţile de transport public existent, din ianuarie 2016. Imediat ce autoparcul orăşenesc va fi reînnoit, tarifele pentru călătorie vor fi anulate.

  Magazine sociale. Pentru a susţine, mai ales, orăşenii cu venituri mici, în Orhei vor fi deschise magazine sociale. În total, sunt planificate 5 astfel de unităţi comerciale, amplasate în fiecare sector al oraşului. Primul va fi deschis deja la începutul toamnei. Aceste magazine vor fi non-profit, ceea ce va permite realizarea produselor la un preţ redus.

  Pâine socială. Pentru a asigura toţi orheienii cu produse de panificaţie accesibile, primarul Ilan ŞOR a decis, ca în Orhei, să fie produsă şi pusă în vânzare pâine în valoare de 2 lei. Acest tip de franzelă va fi vândut în magazinele sociale.

  Taxa pentru iluminarea stradală, în valoare de 2 lei, pe care o plătesc acum locuitorii Orheiului, va fi anulată de la 1 august.

  Oraş iluminat 100%. Primarul Ilan ŞOR a promis că, din ziua oraşului, sărbătorită pe 8 noiembrie, Orheiul va fi iluminat în întregime. Asociaţia obştească „Pentru Orhei”, a semnat un contract cu o companie privată care va asigura întreţinerea întregului sistem de iluminare a oraşului. Aceasta va repara toata reţeaua şi va instala 220 de stâlpi de iluminare noi. Actualmente, în Orhei, sunt 2 800 de stâlpi de iluminare stradală, doar 1 600 fiind funcţionali.

  Vezi articolul integral pentru mai multe detalii...

 • 31 iulie 2015
 • Vezi articolul integral|Comentează
 • Micul dejun pentru lenoşi - păpănaşi //FOTO

  Avem alians, dar el nu hrăneşte :) Aşa că, hai la treabă, lenoşilor! E weekend şi dimineaţa nimeni nu are chef de nimic, mai ales să facă mîncare. Dar să pape gustos fiecare doreşte.

  La cererea prietenilor de pe facebook am să pun aici o reţetă care nu necesită mari eforturi şi cheltuieli pentru un mic dejun gustos şi rapid.

  În română se numesc păpănaşi, în rusă сырники. Deja care şi ce limbă cunoaşte, vorbeşte.

  De ce aveţi nevoie? 4-5 linguri de făină de grîu, 250 grame brînză de vaci de 5%, 1 ou, oţet, bicarbonat de sodiu, sare şi zahăr.

  Cum facem? Într-un bol, amestecăm brînza cu oul şi adăugat sare şi zahăr după gust. Ulterior, adăugăm jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu stins cu puţin oţet de masă. La urmă se adaugă făina. Toate ingredientele se amestecă pînă cînd obţinem o masă omogenă.

  Din proporţiile indicate de mine se primesc 8 păpănaşi. Deci, după ce avem o masă omogenă, ungem mîinile cu ulei ca să fie mai uşor de fabricat păpănaşii. Procesul e asemănător ca în cazul pîrjoalelor. Înainte de a fi puşi în tigaie, se tăvălesc prin făină ca să nu se lipseapsă.

  Aproape e gata. Punem tigaia la foc, turnăm puţin ulei şi aşternem păpănaşii. Se prepară la foc moderat şi nu uităm să-i întoarcem. Sînt gata în aproximativ 7-8 minute. 

  Dacă vreţi să vă alintaţi, puteţi folosi la masă smîntînă, miere sau dulceaţă. Dar deja după gust.

  Poftă bună!

 • 25 iulie 2015
 • Vezi articolul integral|Comentează
 • · Ziua de 27 august: Stas Mihailo...
  · Despre nuditate, facebook şi u...
  · (Pîine&Politică) Îngropăm p...

  · Beatrice - mica şoferiţă
  Vei mai vizita acest blog?

  Da

  Nu

  Posibil