• FOTO
 • DESPRE
 • SCRIE-MI
Oflline Promo-LEX. Din culisele monitorizării campaniei electorale

Promo-LEXAsociaţia Promo-LEX a organizat miercuri (22 octombrie 2014) o întîlnire informală cu mai mulţi bloggeri şi jurnalişti. În cadrul întrevederii am făcut cunoştinţă atît cu echipa ONG-ului, cît şi cu activitatea acestuia, inclusiv monitorizarea campaniei electorale 2014. De fapt asta şi a fost tema principală a întîlnirii noastre.

Dacă cineva poate aude pentru prima dată de această asociaţie, voi scrie un scurt istoric.

Asociaţia Promo-LEX a fost constituită ca o organizaţie de drepturilor omului şi advocacy în anul 2002 de către un grup de tineri apărători ai drepturilor omului. Asociaţia Promo-LEX a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova la 19 iulie 2002. Asociaţia Promo-LEX este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică, nonprofit şi deţine Certificat de Utilitate Publică. Asociaţia Promo-LEX îşi desfăşoară activitatea pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Misiunea Asociaţiei Promo-LEX este de a contribui la dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova, inclusiv în regiunea Transnistreană, prin promovarea şi apărarea drepturilor omului, monitorizarea proceselor democratice şi consolidarea Societăţii Civile.

Dar să revenim la ale noastre, adică la monitorizarea campaniei electorale din această toamnă. Pentru această campanie, asociaţia a venit cu mai multe inovaţii prin care urmăresc convingerea cîtor mai mulţi cetăţeni de a participa la alegeri. Prin acestea se numără organizarea dezbaterilor tematice în 10 centre raionale din ţară - unde la scrutinul precedent s-a înregistrat cea mai mică rată de participare. Potrivit reprezentanţilor Promo-LEX, aceste dezbateri se vor axa pe două subiecte de bază: viziunea asupra vectorului de politică externă şi asupra strategiei de eradicare a sărăciei. De asemenea, Promo-LEX elaborează mai multe spoturi video care vor fi difuzate la diverse televiziuni, inclusiv şi regionale, pentru a încuraja o participare masivă la scrutinul din 30 noiembrie.

De menţionat că Asociaţia colaborează foarte bine cu Comisia Electorală Centrală, care potrivit reprezentanţilor asociaţiei, este cel mai bun prieten, dar şi cel mai mare duşman al lor. 

De asemenea, gazdele evenimentului au anunţat că în aceste alegeri, Promo-Lex a delegat circa 2000 de observatori care vor fi prezenţi în fiecare secţie de votare din ţară. Mai mult, pe 1 decembrie 2014, la ora 11 vor fi anunţate primele rezultate preliminare pe baza proceselor verbale din circa 300 de secţii de votare. Asociaţia nu desfăşoară exit-poll, fiindcă Promo-LEX operează doar cu date fixe. Din spusele directorului Pomo-LEX, Ion Manole, de cele mai multe ori aceste date sînt confirmate chiar de CEC.

În altă ordine de idei, Manole a precizat că Promo-LEX se străduie să facă concurenţii electorali să declare cît mai mulţi bani în electorală, fiindcă aceştia din urmă de multe ori nici pe departe nu includ în rapoartele financiare toate sumele cheltuite şi destinaţia acestor bani.

Tot cei de la Promo-LEX ne-au informat că în această campaniei electorală, în premieră, luptele politice trec pe scena juridică, tot mai mulţi candidaţi depunînd contestaţii şi chiar atacă concurenţii în instanţa de judecată. 

În concluzie pot să spun că apreciez activitatea acestui ONG (Promo-LEX). Nu în zadar acum cîteva zile a devenit şi organizaţie cu statut special consulativ la ONU. Iar cel mai mult apreciez că este o organizaţie apolitică, deci putem vorbi de obiectivitate. Pentru societatea noastră este ceva mai rar întîlnit, sper să fie şi în continuare aşa.

PS: Ca şi în oricare organizaţie, sînt şi oameni care nu doar că muncesc bine şi au succes în ceea ce fac, dar mai au şi alte talente, dacă pot să le zic aşa. Ieri, bunăoară, am aflat că unul din colaboratorii din teritoriu a Promo-LEX produce un vin foarte bun. L-am degustat, rămas surprins plăcut. Cum s-ar spune, omul talentat, e talentat în toate.

 • 24 octombrie 2014
 • Scrie un comentariu
 • VIDEO// Cea mai bună dovadă că politicienii noştri mint la greu

  De cîţiva ani urmăresc activ viaţa politică din ţara noastră. Cu atît mai mult că activez în mass-media şi zi de zi am treabă cu aceşti indivizi, direct sau indirect.

  Ei sînt cei care fac foarte multe declaraţii, promisiuni electorale. Iar peste un timp sau uită, sau nu ştiu din ce motiv, schimbă macazul.

  Cazuri din astea sînt multe. Iată că am decis să nu vorbesc mult, dar să vă prezint o dovadă că politicienii noştri multe vorbesc, puţine fac şi ne au de proşti. 

  Ei bine, nu toţi sînt aşa cum ne cred ei. Ştiu că nu le place, dar asta e situaţia. Admiraţi, va fi vesel. 

  PS: Admit faptul că sînt şi alţi actori politici, care nu se regăsesc în acest clip. În acest context, aveţi la dispoziţie secţiunea comentarii unde puteţi adăuga ceea ce mi-a scăpat mie.

 • 20 octombrie 2014
 • Scrie un comentariu
 • FOTO// Jurnal de călătorie. Magia Bucureştiului

  Weekend-ul trecut am vizitat pentru prima dată capitala României, Bucureşti. Am rămas impresionat de la bun început, de îndată ce am intrat în acest oraş.

  Poate nu este nici acolo totul perfect, însă foarte multe chestii mi-au plăcut şi de ce nu, aş vrea să văd şi la Chişinău ceva asemănător. Cine ştie, poate se va întîmpla vreodată.

  În primul rînd am rămas impresionat de curăţenia de pe străzile Bucureştiului, cît nu am cătutat eu praf la ei, aşa şi nu l-am găsit. În schimb, am surprins în acţiune vehiculul specializat care spăla străzile. O altă chestie interesantă ţine de parcarea maşinilor. Chiar dacă o mai fac şi ei pe unde cade, cel puţin o fac frumos fără a crea incomodităţi celorlalţi şoferi.

  De asemenea, în această capitală care este cît de cît europeană, am văzut adevărate piste pentru biciclişti, asemenătoare cu cele văzute de mine în Belgia, şi nu o linie galbenă ca la noi. Au tocmai două benzi şi o bordură care separă aceste segment de traseul pe unde merg maşinile. Tot în Bucureşti, am dus dorul claxoanelor. Se vede că acolo majoritatea cunosc regulamentul circulaţiei rutiere, chiar şi cel de pe Ferrari.

  La capitolul arhitectură în general ma rămas frapat. Ţi-ar părea că treci Prutul şi nimereşti pe altă lume. În puţinul timp pe care l-am avut la dispoziţie am mai reuşit să vizitez Muzeul Naţional de Istorie unde am văzut tezaurul neamului dar şi faimoasă columnă a lui Traian, mai bine-zis copia celei din Roma. Un monument impresionant de circa 40 de metri înălţime.

  Iar la final, am dat o tură şi prin Centrul Vechi, unde pietonalele sunt pur şi simplu superbe. Ar face bine şi ai noştri să vadă cum trebuie realizate anumite proiecte similare. Ceea ce nu am reuşit să redau prin text, vedeţi în restul fotografiilor. Album integral îl voi publica zilele viitoare pe pagina blogului de pe Facebook.

  PS: Aduc mulţumiri Mişcării Civice „Tinerii Moldovei” pentru organizarea acestei deplasări la Bucureşti.

 • 16 octombrie 2014
 • Scrie un comentariu
 • Şi cînd putem ceva face, tot plîngem

  Chiar dacă trăim în ţara unde multe nu depind de noi şi nici nu putem cumva influenţa mersul lucrurilor, există şi unele excepţii. Dar paradox, noi şi atunci tot alegem să plîngem. Aşa sîntem noi, cam lenoşi, dar mereu lesne găsim vinovatul în altă parte şi uităm să ne mai privim în oglindă.

  Chiar sînt destule cazurile cînd poţi şi tu ceva să faci ca să-ţi fie bine. Dar uitîndu-mă la inacţiunea multora, mi se creează impresia că sînt masohişti şi le place să sufere mereu, cu motiv şi fără. 

  Nimeni nu te ajuta dacă nu o vei face singur şi e timpul să înţelegeţi asta. Voi sînteţi stăpînii destinelor voastre, oriunde nu v-aţi afla.

  Scurt, clar şi cuprinzător: Şterge lacrima şi dă din coate!

   
 • 07 octombrie 2014
 • Scrie un comentariu
 • Se pricep doar la vorbe goale, iar apoi se ascund

  Astăzi m-am convins încă o dată că ţara asta nu ne aparţine. Aici fiecare face legea sa, iar cei care ar trebuie să ne apere nici că le pasă de asta.

  Bunăoară astăzi a apărut în presa noastră un filmuleţ destul de interesant. Cică Şevciuk şi madam Ştanski au venit cu KGB-ul de la Tiraspol şi au făcut ordine la Aeroportul din Chişinău. Ei cică au ţară aparte, dar părăsesc ţara tot tranzitînd capitala noastră.

  Păi iată că paza de corp a separatiştilor şi-a permis să agreseze jurnaliştii prezenţi acolo. Iar organele noastre care asigură ordinea ia-le de unde nu-s. Ce fel de autorităţi avem noi? Ei ne asigură securitatea? Azi unde erau? Ce face MAI, SIS? Prind muşte, presupun eu. Fac gălăgie din nişte fîsuri, iar aici nişte intruşi încalcă grosolan legea şi totul e bine. La declaraţii toţi sînt buni, iar imediat după asta se ascund.

  Oare la Tiraspol se întîmpla una ca asta? Clar că nu. La ei se începe presiunea încă de la aşa-numita frontieră. Unii chiar se trezesc şi după gratii, chiar în pofida faptului că nu sînt vinovaţi.

  Pot face aici o comparaţie. La noi se mimează activitatea organelor de drept. Ca şi în cazurile de corupţie. Îl bagă la dubă pe unul prins cu 200 de dolari, iar cei ce învîrt milioane de euro se plimbă nestingherit pe unde le pofteşte rînza. Iată aşa. Noapte bună, Moldova!

 • 30 septembrie 2014
 • Scrie un comentariu
 • · FOTO// Jurnal de călătorie. ...
  · VIDEO// Cea mai bună dovadă ...
  · Aceştia trebuie daţi cu capu...
  · Se pricep doar la vorbe goale,...
  · Şi cînd putem ceva face, tot...
  · Oflline Promo-LEX. Din culisel...

  · Love is in the air
  · Clipe, emoţii, oameni şi loc...
  · Ceea ce ne caracterizează şi...
  · Veveriţa model
  · La mulţi ani, Chişinău!