• GALERIE FOTO
 • DESPRE
 • SCRIE-MI
FOTO// Cafeneaua "deşteaptă" din Chişinău

După o lună de vacanţă, am revenit pe blog să vă spun ceva interesant. De fapt, vă mint, vor fi mai multe poze decît text. Deci, în luna decembrie am fost invitat la un offline organizat de Smart Cafe - o cafenea din interiorul ASEM (blocul F). Este un local destul de "tinerel", are trei anişori, iar noii proprietari au venit în primăvara anului trecut. 

Chiar şi aşa, proprietarii au deja planuri grandioase, care deja par să se realizeze. Conceptul Smart Cafe va fi promovat curînd în Kiev şi Moscova, cafenelele cu acelaşi nume urmînd să activeze în aceste două mari oraşe în sistem de franciză. Dacă s-a ajuns la momentul cînd alţii vor promova ideile moldovenilor, cred că e un motiv de mîndrie, aici mă refer direct la proprietarii şi autorii acestui brand.

Despre bucătărie. Totul se produce exclusiv din produse proaspete. Rapid şi ieftin. Meniul îl puteţi studia făcînd click aici.

De ce Smart Cafe? "Deoarece aici (ASEM) sînt instruiţi oameni deştepţi", a spus proprietarul. Smart, în traducere din engleză înseamnă: deştept. Zilnic, cafeneaua este vizitată de circa 400 de studenţi.

Şi acum cireaşa de pe tort! Am făcut-o puţin pe bucătarii. Am pregătit muffins - un fel de prăjiturele foarte gustoase. Mai ales că în proces s-au amestecat bloggerii. Reţeta este foarte simplă, o veţi găsi în fotografiile ataşate mai jos.

 • 15 ianuarie 2015
 • Vezi articolul complet/Comentează
 • Crocs - cel mai controversat papuc din lume a ajuns în Moldova

  Crocs, numit şi cel mai controversat papuc din lume, a ajuns şi în Moldova. O reprezentanţă a marelui producător de încălţăminte american a fost inaugurată astăzi în Republica Moldova, la centrul comercial MallDova din Chişinău.

  Crocs este un producător de încălțăminte fondat de Scott Seamans, Lyndon "Duke" Hanson și George Boedecker Jr. Pantoful a fost inițial dezvoltat ca un pantof spa. Primul model produs de Crocs, a fost prezentat în 2002 la Ft. Lauderdale Boat Show în Florida, și a vândut în 200 de perechi produse la acel moment.

  Începînd cu anul 2007, compania a aplicat pentru a înregistra "Crocs" și logo-ul Crocs ca mărci în peste 40 de jurisdicții din întreaga lume, inclusiv în SUA. Crocs a extins, de asemenea, domeniul de aplicare al înregistrărilor lor de marcă și aplicații atât pentru marca Crocs și logo-ul pentru a cuprinde produsele de bază non-încălțăminte, cum ar fi ochelari de soare, ochelari de protecție, genunchiere, ceasuri, bagaje.

  Crocs sunt realizate într-o varietate de stiluri. Acestea sunt fabricate în instalații Crocs din Mexic, și producătorii de contract în Italia, România, Bosnia și Herțegovina, Vietnam, China și Argentina (Saladillo).

  Pantofii sunt produse într-o gamă de culori în funcție de model. Stilurile clasice sunt disponibile în mai mult de 20 culori; cele mai multe alte stiluri sunt produse într-o paletă de patru până la șase culori sau combinații din două culori.

  Crocs vinde de asemenea, alte accesorii de moda. Jibbitz sunt decoratiuni care pot fi tăiate la orificiile de ventilație în pantofi. Acestea includ modele, în special destinate copiilor, care oferă Disney caractere. Compania a lansat, de asemenea, o linie de poșete într-o varietate de culori.

  Unii pantofi Crocs au fost testaţi și recomandaţi de către compania americană de ergonomie in perioada 2005 și au fost acceptate de către Podiatric American Medical Association în 2009.

 • 06 decembrie 2014
 • Vezi articolul complet/Comentează
 • ANALIZĂ// Cum majoritatea cetăţenilor trăiesc de la un salariu la altul

  Salariile, pensiile şi preţurile din Republica Moldova sînt două lucruri care par să nu meargă în acelaşi pas. În timp ce salariile cresc foarte lent, preţurile la produsele alimentare, dar şi la serviciile comunale cresc de la an la an, tot mai mult şi mai mult.Ţin să precizez că mă refer la salariile angajaţilor din sectorul public. În sectorul privat situaţia e ceva bună.

  În aceste condiţii observăm şi nemulţumirea populaţiei care este practic obligată să trăiască de la salariu la salariu, de la pensie la pensie. Şi acest lucru e normal, după ce ani la rînd guvernările au tot promis salarii şi pensii europene, dacă nu greşesc, totul începea de la cifra de 500 de euro, echivalentul a 9300 de lei. 

  În rezultat ce avem? Anul curent, salariul mediu pe economie este de 4225 de lei, adică 225 euro. Astăzi Guvernul a aprobat o hotărîre potrivit căreia salariul mediu lunar pe economie va creşte în 2015 cu 275 de lei, adică mai puţin de 20 de euro. Astfel, preţul mediu lunar pe economie în 2015 va fi de 4500 de lei. Cît despre pensii, potrivit declaraţiilor din ultimii ani a politicienilor moldoveni, urma să fie minim de 300 de euro, adică puţin peste 5 mii de lei. În realitate, însă, valoarea pensiilor abia de ajunge la 2 mii de lei pentru o mare parte a cetăţenilor, desigur cu excepţia funcţionarilor publici, sau celor care au deţinut funcţii importante în stat.

  Totodată, recent, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu a anunţat că anul viitor valoarea inflaţiei în Republica Moldova va constitui 4,6%, respectiv preţurile se vor majora tot cu 4,6%. Acum să facem o simplă operaţie aritmetică. Preţurile vor creşte cu 4,6%, iar salariul mediu lunar pe economie cu 6,5%. Am putea spune că este o mică creştere, însă nesemnificativă în situaţia cînd preţurile şi aşa depăşesc veniturile lunare ale multor cetăţeni.Iarăşi mă refer la angajaţii din sectorul public, care abia de ajung la plafonul de 4 mii. Dovadă sînt şi ultimele date ale Biroului Naţional de Statisitcă, care arată că salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în 2014 a însumat 3944,2 lei. 

  Vedem pe foaie una, dar în realitate e cu totul alta. Apoi se vorbeşte foarte mult despre corupţie. De fapt, catalizatorul acestui fenomen negativ este anume salariul mizer al angajaţilor din domeniul public. Atît timp cît statul nu îi asigura acestuia un nivel de trai decent, toate relele din societate nu vor dispărea, chiar şi dacă se vor depune eforturi titanice în acest sens..... Citeşte mai departe...

 • 06 decembrie 2014
 • Vezi articolul complet/Comentează
 • Meşterul popular din Glodeni care şi-a transformat casa în muzeu

  Oameni talentaţi sînt peste tot. Nici raionul Glodeni nu e o excepţie. Pe unul din ei l-am cunoscut în cadrul proiectului Redescoperă Moldova - Glodeni. Este vorba despre Alexandru Melnic, profesor de educaţia tehnologică la liceul din satul Cobani. Casa acestuia este un adevărat muzeu de artă, unde toate exponatele au suflet. Nu sînt vii, dar sînt făcute cu suflet.

  Alexandru Melnic deţine toate brevetele de meşter popular. De asemenea, meşterul popular a primit mai multe premii atît naţionale, cît şi internaţionale. Potrivit vicepreşedintele raionului Glodeni, Tudor Lupaşcu, în această familie meşteşugul popular nu se limitatează doar la domnul Alexandru. Şoţia acestuia, care este şi şefa Centrului de Sănătate din Cobani, modelează nişte lucrări extraordinare (croşetează). Însă asta nu e tot. Am spus mai sus că domnul Alexandru e profesor la liceu, păi iată că pe lîngă educaţia tehnologică, acesta încearcă să transmită meşteşugul său şi altor tineri dornici de a confecţiona ceva frumos cu propriile mîini. Tot vicepreşedintele raionul a trădat şi faptul că Alexandru Melnic mai are un talent, şi anume cîntă foarte bine. Cum s-ar spune, omul talentat, e talentat în toate.

  În anul 2007, Alexandru Melnic a primit titlu onorific ca cel mai bun meşter popular. De asemenea, el este membru al Uniunii Meşterilor Populari din Moldova.

  Meşterul popular Alexandru Melnic a organizat şi un master-class sau altfel spus o şezătoare unde o parte din bloggerii participanţi la expediţie şi-au încercat abilităţile de meşteri populari. Vedeţi mai jos ce le-a reuşit.....

 • 04 decembrie 2014
 • Vezi articolul complet/Comentează
 • Cum au votat moldovenii. Pentru cine şi de ce...

  Chiar dacă rezultatele alegerilor parlamentare de ieri sînt încă preliminare (peste 80%), tendinţa deja e clară. Incontestabil, PSRM a cîştigat scrutinul, detronîndu-l chiar şi pe Voronin. Însă nu doar pe Voronin, dar şi partidele pro-europene în parte. 

  Recunosc că e un rezultat puţin neaşteptat pentru mine, în condiţiile obţinerii de către RM a regimului liberalizat de vize cu UE şi ratificarea de către Parlamentul European a Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb. Se vede însă că nu a fost deajuns doar asta.

  Pe de altă parte, este lesne de înţeles acest vot protestatar al moldovenilor. De vină sînt numai cei de la guvernare. Ei nu au vrut să înţeleagă un lucru. Rînza lor şi le-a jucat festa, acum fiind practic la limită în ceea ce priveşte formarea unei coaliţii majoritare pro-europene.

  Deci, să trec la enumerarea motivelor, de ce aşa şi nu altfel. În primul rînd certurile frecvente dintre liderii partidelor membre a fostei Alianţe de Integrare Europeană 1 şi 2, precum şi Coaliţiei Pro-Europene. S-a pus prea mult accent pe interese personale şi de grup. Şi asta în condiţiile în care societatea este foarte divizată. Plus mai erau şi sondajele care arătau foarte clar că Uniunea Vamală şi Uniunea Europeană aveau cam acelaşi procentaj.

  De asemenea, populaţia a aşteptat mai multe fapte şi nu doar declaraţii frumoase şi circ în Parlament. Mai mult, cetăţenii nu au văzut o dovadă clară a implementării reformelor, despre care şi europenii spun nu tocmai cuvinte bune, mai ales despre justiţie. Iar dacă justiţia nu e aşa cum trebuie, nimic nu e.

  Astfel, cetăţenii prin votul lor au sancţionat actuala guvernare. Chiar şi cu riscul de a devia ţara de pe cursul ei european.

  Aşa că, dragi politicieni pro-europeni, găsiţi consens între voi şi mai lucraţi şi în folosul cetăţeanului de rînd, care v-a dat votul chiar dacă e sătul de voi pînă peste gît. A votat pentru voi, dar de fapt a ales EUROPA. Vă rog să lucraţi zi de zi, şi nu doar în anii electorali. Aveţi grijă, că de altfel data viitoare va fi şi mai grav. 

  PS: Eu am votat pro-Europa!

 • 01 decembrie 2014
 • Vezi articolul complet/Comentează
 • · FOTO// Cafeneaua "deşteaptă" d...

  · Cel mai spectaculos apus de soar...
  · Frumuseţea nu necesită cuvinte
  · 6 feţe ale Lunii
  · Chişinăul prin "ochelari"