• GALERIE FOTO
 • DESPRE
 • SCRIE-MI
La Orhei se vede lumină în capătul tunelului. Oare cînd şi în alte localităţi?

Am urmărit și urmăresc atent ce se întîmplă la Orhei. Desigur, ca și mulți alții, am fost și mai sunt sceptic vizavi de ce va face noul Primar al orașului, omul de afaceri Ilan Șor, care de altfel a cîștigat primult tur al alegerilor locale cu un scor neașteptat. A făcut multe promisiuni în campanie, așa cum fac toți cei care vor să obțină funcții și nu prea mi-am făcut iluzii vizavi de viitorul orașului. Ei bine, la o lună de cînd e în funcție, Ilan Șor a prezentat primul raport de activitate.

Vă anexez mai jos comunicatul de presă al Primăriei Orhei la acest subiect:

"Tariful la apă. Începând cu 1 august, în Orhei, tariful la apă, pentru toate persoanele fizice, va fi compensat, în proporţie de 50%, din resursele S.A. „Apă Canal Orhei”.

Transport public nou, gratuit. 40 de autocare noi, de producţie sud-coreeană, vor fi procurate din fonduri extrabugetare, prin intermediul organizatiei obşteşti „Pentru Orhei”, fondată recent. Producătorul va livra autocarele în termen de 5 luni. Autobuzele noi vor înlocui unităţile de transport public existent, din ianuarie 2016. Imediat ce autoparcul orăşenesc va fi reînnoit, tarifele pentru călătorie vor fi anulate.

Magazine sociale. Pentru a susţine, mai ales, orăşenii cu venituri mici, în Orhei vor fi deschise magazine sociale. În total, sunt planificate 5 astfel de unităţi comerciale, amplasate în fiecare sector al oraşului. Primul va fi deschis deja la începutul toamnei. Aceste magazine vor fi non-profit, ceea ce va permite realizarea produselor la un preţ redus.

Pâine socială. Pentru a asigura toţi orheienii cu produse de panificaţie accesibile, primarul Ilan ŞOR a decis, ca în Orhei, să fie produsă şi pusă în vânzare pâine în valoare de 2 lei. Acest tip de franzelă va fi vândut în magazinele sociale.

Taxa pentru iluminarea stradală, în valoare de 2 lei, pe care o plătesc acum locuitorii Orheiului, va fi anulată de la 1 august.

Oraş iluminat 100%. Primarul Ilan ŞOR a promis că, din ziua oraşului, sărbătorită pe 8 noiembrie, Orheiul va fi iluminat în întregime. Asociaţia obştească „Pentru Orhei”, a semnat un contract cu o companie privată care va asigura întreţinerea întregului sistem de iluminare a oraşului. Aceasta va repara toata reţeaua şi va instala 220 de stâlpi de iluminare noi. Actualmente, în Orhei, sunt 2 800 de stâlpi de iluminare stradală, doar 1 600 fiind funcţionali.

Vezi articolul integral pentru mai multe detalii...

 • 31 iulie 2015
 • Vezi articolul integral|Comentează
 • Micul dejun pentru lenoşi - păpănaşi //FOTO

  Avem alians, dar el nu hrăneşte :) Aşa că, hai la treabă, lenoşilor! E weekend şi dimineaţa nimeni nu are chef de nimic, mai ales să facă mîncare. Dar să pape gustos fiecare doreşte.

  La cererea prietenilor de pe facebook am să pun aici o reţetă care nu necesită mari eforturi şi cheltuieli pentru un mic dejun gustos şi rapid.

  În română se numesc păpănaşi, în rusă сырники. Deja care şi ce limbă cunoaşte, vorbeşte.

  De ce aveţi nevoie? 4-5 linguri de făină de grîu, 250 grame brînză de vaci de 5%, 1 ou, oţet, bicarbonat de sodiu, sare şi zahăr.

  Cum facem? Într-un bol, amestecăm brînza cu oul şi adăugat sare şi zahăr după gust. Ulterior, adăugăm jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu stins cu puţin oţet de masă. La urmă se adaugă făina. Toate ingredientele se amestecă pînă cînd obţinem o masă omogenă.

  Din proporţiile indicate de mine se primesc 8 păpănaşi. Deci, după ce avem o masă omogenă, ungem mîinile cu ulei ca să fie mai uşor de fabricat păpănaşii. Procesul e asemănător ca în cazul pîrjoalelor. Înainte de a fi puşi în tigaie, se tăvălesc prin făină ca să nu se lipseapsă.

  Aproape e gata. Punem tigaia la foc, turnăm puţin ulei şi aşternem păpănaşii. Se prepară la foc moderat şi nu uităm să-i întoarcem. Sînt gata în aproximativ 7-8 minute. 

  Dacă vreţi să vă alintaţi, puteţi folosi la masă smîntînă, miere sau dulceaţă. Dar deja după gust.

  Poftă bună!

 • 25 iulie 2015
 • Vezi articolul integral|Comentează
 • Maşină guvernamentală cu numere de înmatriculare dubioase

  Se tot vorbeşte de supremaţia legii şi reforme, dar din păcate rămîn a fi doar nişte cuvinte frumoase şi nimic mai mult. Nu există nici echitate, nici supremaţia legii, există doar oameni cărora li se "permite" prea multe, chiar dacă asta contravine legii. 

  Iată bunăoară, astăzi, în timp ce mă îndreptam spre casă, în faţa mea a apărut u maşină guvernamentală cu numerele de înmatriculare RMG 051. Pînă aici parcă nimic straniu, nu încălca nimic. Dar mi-a atras atenţia plăcuţele de înmatriculare, adică cea din spate. Lipsea de pe ea stema Republicii Moldova, fiind acoperit locul respectiv cu ceva de culoare galbenă. Stema fie lipsea, fie a fost ascunsă. De ce? Nu am idee. Cert este un lucru, asta contravine legii şi se pedepseşte. 

  Iată şi articolul din Codul Contravenţional care a fost încălcat, precum şi pedeapsa prevăzută în acest caz:

  Articolul 230. Conducerea unui vehicul cu încălcarea regulilor de amplasare a numărului de înmatriculare sau conducerea unui vehicul fără un astfel de număr

  (1) Conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil, nestandardizat sau amplasat cu încălcarea standardului se sancţionează cu amendă de la 5 la 10 unităţi convenţionale cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.

  Am raportat cazul şi pe site-ul Inspectoratului Naţional de Patrulare (pr.gov.md) la categoria "Martor ocular". Să vedem ce vor întreprinde. Sîntem egali în faţa legii sau nu?! Urmează să aflăm!

  Vezi poze în articol....

 • 15 iulie 2015
 • Vezi articolul integral|Comentează
 • Descoperă Moldova: Ţîpova - un colţ de rai pe malul Nistrului

  Eu continui să descopăr Moldova, încet dar sigur. Ceva timp în urmă văzusem nişte poze pe Instagram, cu nişte peisaje de o frumuseţe rară de la noi din Moldova. Este vorba de Ţîpova, raionul Rezina. Atunci am zis că neapărat trebuie să ajung acolo. Iată că în acest week-end am evadat într-acolo.

  Dar să începem cu începutul. Dacă porneşti de la Chişinău, distanţa e aproximativ 100 km şi se parcurge în circa o oră şi jumătate. În general drumul e foarte bun, dar ultimii 10 km pînă la destinaţie e pietriş, unde nu poţi merge foarte repede, fiindcă există riscul să te trezeşti cu vreo piatră pe parbriz. Deci, mergeţi cu atenţie acest segment de drum şi admiraţi priveliştea din jur.

  Odată ajunşi la destinaţie, veţi fi uimiţi de ceea ce veţi vedea, adevărate opere de artă create de natură: Nistrul şi Cascadele de la Ţîpova. Şi asta e doar începutul.

  Dacă vreţi să vă detaşaţi de lume, atunci coborîţi în jos, unde nici telefoanele nu mai funcţionează. Acolo e marcat traseul, care vă va duce pînă la cascadă. Atîta aer curat nu am respirat demult. Dacă vreţi să mergeţi cu cortul, atunci vă spun că asta e posibil şi chiar am văzut cîteva în timpul vizitei mele.

  Dar vorbele nu pot reda frumuseţea de acolo, aşa că poftim fotografii de la faţa locului.

  De notat că în drum spre Ţîpova veţi vedea un lan de levănţică, că acum e la modă să ai aşa poze. Nu am rămas nici noi în urmă :)

  Tot în această zi am reuşit să ajung şi la Saharna. Fiind cam obosit după cei peste 6km parcurşi la Ţîpova, aici am explorat mai puţin. Dar la una din cascade oricum am ajuns, şi poze am făcut :)

 • 06 iulie 2015
 • Vezi articolul integral|Comentează
 • Chirtoacă a încălcat legea imediat după ce a fost reales //VIDEO

  Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă calcă pe greble cît de des poate el. Iată că a făcut-o şi după ce a aflat că a fost reales în funcţie. Sau legea (Codul Contravenţional) pentru el funcţionează altfel decît în cazul muritorilor de rînd?

  Ce au făcut liberalii? Aproape de ora 1 noaptea, Dorin şi echipa PL au blocat o stradă, Sciusev intersecţie cu Iorga, unde se află sediul Partidului, şi au organizat o petrecere mare cu ocazia victoriei. Gălăgia era asigurată şi de un megafon, de parcă nu era de ajuns ţipetele celor prezenţi acolo. Plus la asta, toată gaşca "da peste cap" şampanie, adică alcool, în plină stradă. De parcă nu era posibil să facă asta în sediu?

  Iată şi articolele din Codul Contravenţional care au fost încălcate de proaspătul primar reales şi gaşca lui.

  Articolul 355. Consumul de băuturi alcoolice în locuri publice şi apariţia în astfel de locuri în stare de ebrietate produsă de alcool
      (1) Consumul de băuturi alcoolice pe străzi, pe stadioane, în scuaruri, în parcuri, în toate tipurile de transport în comun şi în alte locuri publice unde consumul de băuturi alcoolice nu este permis de autorităţile administraţiei publice locale se sancţionează cu amendă de la 5 la 10 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.

  Articolul 357. Tulburarea liniştii 
      Tulburarea liniştii în timpul nopţii, de la ora 22 pînă la ora 7, inclusiv prin cîntare cu voce ridicată, semnalizare acustică, folosire cu intensitate auditivă a aparatajului audiovizual în locuinţe sau în locuri publice, alte acţiuni similare, se sancţionează cu amendă de la 15 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
   

  De asemenea, a fost încălcată şi Legea privind regimul articolelor pirotehnice, aceştia lansînd şi focuri de artificii la ora 1 noaptea. Acţiunea dată se pedepseşte conform articolului 357 din Codul Contravenţional, pe care l-am citat puţin mai sus (Tulburarea liniştii).

  Articolul 4. Restricţii şi interdicţii
  Se interzice:
  b) utilizarea articolelor pirotehnice în localităţi, în timpul nopţii, de la ora 22.00 pînă la ora 07.00, cu excepţia cazurilor lansării focurilor de artificii cu ocazia unor evenimente de interes naţional sau internaţional.

  Iată aşa un „exemplu” pe care primarul îl dă celor care l-au ales. Bravo! 

 • 29 iunie 2015
 • Vezi articolul integral|Comentează
 • · La Orhei se vede lumină în ca...
  · Micul dejun pentru lenoşi - p...
  · Descoperă Moldova: Ţîpova - ...
  · Maşină guvernamentală cu num...

  · Beatrice - mica şoferiţă
  Vei mai vizita acest blog?

  Da

  Nu

  Posibil