• GALERIE FOTO
 • DESPRE
 • SCRIE-MI
Mulţumesc poporului american (VIDEO)

Deja de trei luni sînt la volan practic în fiecare zi. Dar nu despre asta vreau să vă relatez. Astăzi pentru a două oară am condus "bolidul" meu pe traseul Sărăteni-Soroca (prima dată a fost de Crăciun), reconstruit în cadrul Programului Compact, finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Corporației Provocările Mileniului.

E greu de redat prin cuvinte ceea ce simţi pe traseu, fiind la volan (pentru asta am ataşat mai jos o secvenţă VIDEO). Dar cert este un lucru, după trei luni de condus pe drumurile din capitală, care sînt destul de avariate, păi pe traseul naţional Sărăteni-Soroca ai impresia că ai nimerit într-o poveste. Straniu, dar povestea asta are ca locaţie Republica Moldova. 

În acest sens, vreau să mulţumesc poporului american pentru că ne-au dăruit această poveste. Sper să se extindă şi mai departe. Să facem o ţară de poveste. Ştim cu toţii că drumurile sînt importante, în primul rînd pentru cetăţeni, iar în al doilea rînd pentru cei care ne vizitează ţara - să facem drum turismului.

De menţionat că, porțiunea de drum Sărăteni-Soroca de 93 de km, reconstruită şi modernizată cu suportul Guvernului SUA, face parte din traseul național M2, care asigură legătura dintre Republica Moldova şi Ucraina. Pînă la reabilitare, starea drumului Sărăteni – Soroca era foarte rea și necesita în mare parte reconstrucție totală. Lucrările de reabilitare a acestui traseu în valoare de circa 99 mil. USD au demarat în 2012.

Vezi VIDEO în articol...

 • 28 martie 2015
 • Vezi articolul complet/Comentează
 • Republica Moldova - un secret de stat...

  Moldova este ţara minunilor, mai nou şi a secretelor de stat. Aşa se face că furtul banului public reprezintă secret de stat. Şi asta în timp ce vinovaţii ar trebui să înfunde puşcăria, iar deponenţii BEM să cunoască adevărul. În cele din urmă constat că nu vom vedeam nici una, nici alta. Că nu în zadar şedinţa de astăzi a Parlamentului a fost "setată" drept închisă.

  Cred că repet asta a suta şi mia oară: politicienii se gîndesc la popor doar în campaniile electorale. Chiar dacă unii membri ai opoziţiei astăzi au fost pentru prezentarea raportului în şedinţă publică, şi asta e o chestie strict politică. Tot aici merg şi acele rapoarte de alternativă. Să zicem aşa, ei toţi sînt cu pufuşor pe botişor, întrucît au ştiut demult despre aceste scheme dubioase, dar au tăcut. Tot ce am auzit eu a fost legat doar de cedarea de către stat a pachetului majoritar de acţiuni de la BEM.

  Să vă zic cîteva chestii de ordin juridic legate de acest afurisit secret de stat. 

    - Legea privind secretul de stat

  Articolul 7 - Informaţiile atribuite la secret de stat, aliniatul (1) - În modul stabilit de prezenta lege sînt atribuite la secret de stat informaţiile:

  2) din domeniul economiei, ştiinţei şi tehnicii privind:

   a) planurile şi potenţialul de mobilizare a economiei naţionale, rezervele şi volumul livrărilor de materiale strategice, datele generalizate despre nomenclatura şi nivelul stocurilor, volumul livrărilor, alocării, depunerii, împrospătării acestora, amplasarea şi volumul real al rezervelor materiale de stat;

   b) utilizarea transporturilor, comunicaţiilor, a potenţialului altor ramuri şi obiective ale infrastructurii naţionale în scopul asigurării capacităţii de apărare şi a securităţii statului;

   c) planurile, conţinutul, volumul, finanţarea şi îndeplinirea comenzilor de stat pentru asigurarea securităţii statului şi a necesităţilor sale de apărare;

   d) planurile, volumul şi alte caracteristici importante privind extragerea, producerea şi realizarea unor tipuri strategice de materie primă şi produse;

   e) operaţiunile ce ţin de confecţionarea semnelor băneşti şi a titlurilor de valoare emise de stat, păstrarea şi protecţia lor contra falsificării, emiterea, schimbul şi retragerea lor din circulaţie;

   f) lucrările ştiinţifice teoretice, experimentale de construcţii şi proiectare, în baza cărora pot fi create tehnologii avansate, tipuri noi de producţie, produse şi procese tehnologice, care prezintă importanţă pentru apărarea şi economia naţională sau care influenţează esenţial activitatea economică externă, interesele şi/sau securitatea statului;

  Aşadar, ceea ce prezintă astăzi aleşii noştri în Parlament nu se cam încadrează.....

 • 24 martie 2015
 • Vezi articolul complet/Comentează
 • Offline cu prim-ministrul Victor Ponta: Mîine aş face asta dacă m-ar lăsa UE

  Pe 18 martie curent am participat la Bucureşti la o întîlnire informală cu prim-ministrul român Victor Ponta. Ţin să precizez că am fost prezent în calitate de jurnalist din partea www.curentul.md şi www.tribuna.md, dar nu din partea unui anumit partid politic cum încearcă unii să spună. Dar în fine, gura lumii nu o astupi, aşa că puteţi să comentaţi ce vreţi.

  Deci, să revenim la offline şi cele mai importante declaraţii făcute de prim-ministrul României.

  - Ar scoate obligativitatea paşapoartelor la frontieră chiar mîine, doar dacă Uniunea Europeană ar permite acest lucru;

  - Încă nu are o dată stabilită pentru următoarea vizită în Republica Moldova, dar va veni cu plăcere să se întîlnească cu noul premier Chiril Gabuciri

  - Despre UNIRE: „România nu e URSS. Nu vom lua ceva cu forţa chiar dacă ne-a fost luat cu forţa”;

  - „Cu Republica Moldova nu avem relaţii externe sau interne, dar relaţii speciale".

  - Iurie Leancă îi este prieten, bagă mîna în foc pentru convingerile sale pro-europene, dar...

 • 19 martie 2015
 • Vezi articolul complet/Comentează
 • Rolul răului în viaţa noastră. Are şi beneficii

  Pe parcursul vieţii avem parte atît de momente fericite, cît şi de clipe mai puţin plăcute. Sau altfel spus, nu există bine fără rău, şi invers. Chiar dacă nu ne place partea mai neagră, ea totuşi are unele beneficii. Te învaţă să trăieşti, să preţuieşti, să dai din coate şi să progresezi. Desigur, există şi excepţii.

  Cu siguranţă, nici bogaţii lumii nu sînt scutiţi de momente grele. Doar la prima vedere credem că viaţa lor e dulce, însă în realitate au şi ei zilele lor negre. În natură există un echilibru, astfel încît nu există bine fără de rău. Nici chiar în basme şi poveşti nu există bine fără rău. Pentru a salva prinţesa ai de înfruntat balauri şi alţi malefici. 

  Iar aici deja, persoanele se împart în mai multe grupuri: cei care luptă mereu şi cei care întră în panică, depresie şi lasă în mîinile jos. Cea dea doua categorie poate fi observată foarte des pe reţelele de socializare, prea multe persoane nu fac nimic şi doar plîng cu lacrimi de crocodil. Aşa nu cîştigi răul.

  Eu personal am avut diverse momente în cei 25 de ani pe care îi am. De era bine, de era rău, optimismul nu m-a părăsit niciodată, ceea ce m-a făcut să merg mai departe, spre noi culmi. O spun sincer, a avut efect. Vorba aia, în latină :) "per aspera ad astra", în traducere "prin greutăţi spre stele". 

  Nimic întîmplător în viaţa asta nu-i. Trebuie doar să ştii să profiţi de orice experienţă, rea sau bună, să înveţi din ea. Doar prin comparaţie vei înţelege valoarea reală a binelui, dar şi a răului.

 • 18 martie 2015
 • Vezi articolul complet/Comentează
 • Ostaticii unei minţi înguste. Iată aşa ne complicăm viaţa

  După ce politicienii au "acaparat" culorile, expresiile, obiectele, noi am devenit ostaticii unei gîndiri primitive. Zău, ne certăm de la culori şi restul enumerate mai sus. 

  Văd deseori asta pe reţelele de socializare şi deja mă plictisesc de aşa atitudine a unora care au creierul zombat.

  Măi, oameni buni, a fost viaţă şi pînă a apărea aceşti "cotropitori" şi spălători de creier. De ce să analizăm orice din această viaţă prin prisma politicului? E absurd, cu siguranţă.

  Mai este un moment neplăcut, cel puţin pentru mine. Dacă scriu ceva la categoria politic, se găsesc neapărat critici care mă acuză că aş scrie la comandă. Mă tem că cei care acuză comentează contra cost. Cît despre mine, vă asigur că ţin mai mult la numele meu pe care nu vreau să-l tăvălesc prin noroi de dragul unui sau altui actor politic. Scriu doar ceea ce văd, analizez la rece faptele, vorbele lor. Dacă nu vă grăbiţi puteţi căuta materiale despre mai mulţi politicieni, partide diferite, viziuni diferite. După logica unora, care de fapt e alogică, eu ar trebui să fiu remunerat de mai mulţi odată. 

  Aceste catalogări dau dovadă că cei care le fac nu au propriul punct de vedere şi propriul EU. Trist, şi încă foarte.

  Singuri ne complicăm viaţa. Şi aşa din prieteni putem deveni lesne duşmani de moarte, din cauza unei idei care ne-a băgat-o altul în cap fără să ne dăm seama.

  Haideţi să fim totuşi oameni. E mult mai frumos aşa.

 • 15 martie 2015
 • Vezi articolul complet/Comentează
 • · Adevăraţa faţă a lui Iurie L...
  · Mulţumesc poporului american (V...
  · Cunoscutul necunoscut Ilan Shor
  · Offline cu prim-ministrul Victor...
  · Ce fac bărbaţii la Atelier de ...
  · Ostaticii unei minţi înguste. ...
  · Rolul răului în viaţa noastr...
  · Republica Moldova - un secret de...

  · 6 feţe ale Lunii
  · Magia răsăritului
  · Cum apune România
  Spui minciuni?

  Da

  Nu