• GALERIE FOTO
 • DESPRE
 • SCRIE-MI
Chirtoacă a încălcat legea imediat după ce a fost reales //VIDEO

Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă calcă pe greble cît de des poate el. Iată că a făcut-o şi după ce a aflat că a fost reales în funcţie. Sau legea (Codul Contravenţional) pentru el funcţionează altfel decît în cazul muritorilor de rînd?

Ce au făcut liberalii? Aproape de ora 1 noaptea, Dorin şi echipa PL au blocat o stradă, Sciusev intersecţie cu Iorga, unde se află sediul Partidului, şi au organizat o petrecere mare cu ocazia victoriei. Gălăgia era asigurată şi de un megafon, de parcă nu era de ajuns ţipetele celor prezenţi acolo. Plus la asta, toată gaşca "da peste cap" şampanie, adică alcool, în plină stradă. De parcă nu era posibil să facă asta în sediu?

Iată şi articolele din Codul Contravenţional care au fost încălcate de proaspătul primar reales şi gaşca lui.

Articolul 355. Consumul de băuturi alcoolice în locuri publice şi apariţia în astfel de locuri în stare de ebrietate produsă de alcool
    (1) Consumul de băuturi alcoolice pe străzi, pe stadioane, în scuaruri, în parcuri, în toate tipurile de transport în comun şi în alte locuri publice unde consumul de băuturi alcoolice nu este permis de autorităţile administraţiei publice locale se sancţionează cu amendă de la 5 la 10 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.

Articolul 357. Tulburarea liniştii 
    Tulburarea liniştii în timpul nopţii, de la ora 22 pînă la ora 7, inclusiv prin cîntare cu voce ridicată, semnalizare acustică, folosire cu intensitate auditivă a aparatajului audiovizual în locuinţe sau în locuri publice, alte acţiuni similare, se sancţionează cu amendă de la 15 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
 

De asemenea, a fost încălcată şi Legea privind regimul articolelor pirotehnice, aceştia lansînd şi focuri de artificii la ora 1 noaptea. Acţiunea dată se pedepseşte conform articolului 357 din Codul Contravenţional, pe care l-am citat puţin mai sus (Tulburarea liniştii).

Articolul 4. Restricţii şi interdicţii
Se interzice:
b) utilizarea articolelor pirotehnice în localităţi, în timpul nopţii, de la ora 22.00 pînă la ora 07.00, cu excepţia cazurilor lansării focurilor de artificii cu ocazia unor evenimente de interes naţional sau internaţional.

Iată aşa un „exemplu” pe care primarul îl dă celor care l-au ales. Bravo! 

 • 29 iunie 2015
 • Vezi articolul complet|Comentează
 • FOTO// Redescoperă Moldova: De la Curchi pînă la Orheiul Vechi

  Vă spuneam recent că am descoperit o metodă destul de eficientă de a-mi încărca bateriile după o săptămînă de lucru, cea de a călători prin frumoasa noastră Moldova. Deşi este criticată, şi asta e mai mult din cauza conducătorilor, în realitate Moldova este foarte frumoasă şi merită vizitată în lung şi în lat. Peripeţiile mele au început la Bardar, raionul Ialoveni, unde este o grădină zoologică cu animăluţe exotice, şi în acelaşi timp acolo poţi face picnic, frigărui şi petrece timpul frumos. A urmat o destinaţie nu mai puţin frumoasă, satul Ulmu din acelaşi raion.

  Pe 16 mai am mers la nordul republicii, la inaugurarea Cetăţii Soroca după reconstrucţie. Nu fusesem acolo de vreo 10 ani, multe s-au schimbat între timp. Dar despre asta citiţi aici. Apoi, am deviat puţin, şi am ajuns tocmai la Iaşi, România. Şi despre asta citiţi într-un articol scris anterior.

  A urmat apoi o scurtă pauză. Şi iată că în acest week-end am reluat hoinăreala prin Moldova. În vizor a fost raionul Orhei. Am ajuns în locaţii unde nu am mai călcat de 6-7 ani. O perioadă destul de mare pentru a vedea schimbări. Evident, spre bine.

  Aşa că duminică, pe la 8 dimineaţa, am încălecat „calul” meu pe patru roţi şi dus am fost. Prima destinaţie a fost Mănăstirea Curchi, pe care ultima dată o văzusem cînd abia începuse reconstrucţia. Ce să vă zic, impresionat de cele văzute. E de o frumuseţe rară. Am reuşit şi la slujbă, şi de toate. Vorba aia, cine mai dimineaţă se trezeşte, mai departe ajunge şi pe toate le reuşeşte. Dar vorba e vorba, frumuseţea asta trebuie văzută.

  Ulterior, nu am plecat tare departe. Ne-a atras denumirea unei alte mănăstiri, adică indicatorul de pe traseu, şi anume Mănăstirea Hirova (depinde cum pui accentul). Ei bine, ne-a amuzat puţin denumirea, dar nu o luaţi în nume de rău. E o localitate obişnuită, cu drum de asfalt, iar lăcaşul e unul modest, dar frumos. Aici nu am făcut poze, dar nu ştiu din ce cauză.

  Următoarea destinaţie a fost arhicunoscutul Orheiul Vechi. Ultima dată am fost acolo tot atunci cînd am vizitat şi Mănăstirea Curchi. Aici totul a rămas practic cum era şi atunci, adică la fel de frumos. Nişte peisaje care îţi taie respiraţia. Un fel de munţii Moldovei. Mai jos vedeţi momente surprinse acolo.

  Fiţi pe fază că vor mai urma şi alte postări, în fiecare săptămîna destinaţii noi şi fotografii în cantităţi mari.

 • 24 iunie 2015
 • Vezi articolul complet|Comentează
 • Răsfaţă-ţi telefonul, tableta sau laptop-ul cu stickers.pub

  Acum e în trend să ai o husă pentru telefon simplă sau personalizată, sub forma unui iepure cu urechi mari, urs panda, sau oricare alt animal sau poate pasăre. Şi practic le poţi găsi în toate magazinele unde se vînd aceste gadget-uri. Altfel spus, nimic nou sub soare. Plus că eu am identificat o mică problemă la capitolul huse, cu timpul ele se lărgesc şi intră particule de praf care duc la apariţia micilor zgîrieturi pe spatele dispozitivelor.

  Ei bine, uite că nişte băieţi de treabă, de la Stickers.pub, au lansat recent un proiect super tare acum două săptămîni. Da, ei produc stickere pentru telefoane, tablete, laptop-uri, oricare alte gadgeturi, şi chiar pentru maşini (nu le ia nici apa). Rezistente la caldură, raze solare, zgarieturi, etc. Ingredientul principal aici e calitatea, asta şi îi deosebeşte pe Stickers.pub de restul celor care mai încearcă să facă ceva similar.

  Deci, ei au preferat să aibă propriul utilaj în loc să facă outsourcing la producție. Eu sunt sigur că a meritat, întrucît după cîteva postări de-ale mele pe Facebook au apărut şi cîţiva doritori de aşi achiziţiona asemenea stickere. Radu a procurat o imprimantă Roland, şi nu chinezării cum fac restul. Spune el că Roland face cele mai bune imprimante pentru confecţionarea acestor stickere. De asemenea, la producere sunt folosite unele cele mai calitative materiale şi vopsele.

  Datorită calităţii impecabile ale stickerelor, acestea pot fi aplicate cu uşurinţă şi de cei care nu au mai făcut asta vreodată. Cred că aţi pus pelicule pe ecranul telefonului şi intuiesc că acest lucru l-au făcut cei care vi le-au vîndut. Mulţi din cei care au încercat singuri s-o facă s-au întîlnit cu problema bulelor de aer. Eu am păţit-o şi am renunţat. Iată că aceste stickere au nişte pori pe partea cu adezivul, care permit aerului să iasă şi asta simplifică cu mult ecuaţia.

  Preţurile de vînzare ale stickerelor sunt destul de mici şi le găsiţi pe Stickers.pub, la fel şi modelele de design pe care le au pînă în prezent. Gama lor însă va fi mărită în timp.

  Cel mai important lucru este însă faptul că Stickers.pub este o platformă pentru artiştii indepentenţi din întreaga lume unde îşi pot vinde designurile şi lucrările sub formă de stickere, phone skins, laptop şi tablet covers. Dacă ai talent poţi face şi bani din asta.

 • 19 iunie 2015
 • Vezi articolul complet|Comentează
 • Offline cu Serafim Urechean. Despre miliard, votul de aur şi Chişinău

  Candidatul PLDM la funcţia de primar de Chişinău, Serafim Urechean, a dorit ieri să ne vadă pe noi, bloggerii. Zis şi făcut. Astfel, am încercat noi să-l descoperim mai de aproape pe omul şi în acelaşi timp politicianul Serafică fără frică (denumirea unui joc virtual lansat de echipa sa în una din campaniile electorale precedente).

  După cum bine vă daţi seama, discuţiile au fost mai mult axate pe politică, deşi eu mă aşteptam la mai multă claritate pe anumite subiecte.

  Despre omul Serafim Urechean

  Trăieşte la etajul 6 şi îşi iubeşte enorm familia care, spune el, îl susţine în tot ceea ce face. Este biker, în trecut chiar fiind şi preşedintele clubului de bikeri din Moldova. Şi da, este foarte glumeţ, lucru care a fost deja confirmat de colegii mei bloggeri. Îi place berea brună, lucru demonstrat şi ieri. 

  Despre politicianul Serafim Urechean

  Nu regretă nici o decizie luată în cariera sa politică, cu excepţia faptului cînd a ales să-l susţină pe Dorin Chirtoacă la funcţia de primar al capitalei. Deşi spune că a fost trădat de Vlad Filat în 2005, oricum are încredere în el. De menţionat că Filat a acces în Parlament în 2005 pe lista Blocului Electoral "Moldova Noastră", pe care ulterior l-a părăsit şi a creat PLDM în 2007. Urechean nu este membru PLDM, iar faptul că a fost înaintat drept candidat la primăria capitalei, spune el, a însemnat curaj din partea PLDM şi a conducerii acestuia. 

  Serafim Urechean nu intentionează să creeze un nou proiect politic, deşi la mai multe emisiuni din ultima vreme spunea că ar putea readuce la viaţă AMN.

  Se mîndreşte că atunci cînd deţinea votul de aur, nu a cedat în faţa lui Voronin. Potrivit lui, în schimbul acestui vot i se propunea 10 milioane de euro. Refuzînd să voteze pentru Voronin în funcţia de şef de stat, Urechean nu a mai acces în următorul Parlament. Cel puţin el aşa explică eşecul de atunci.

  Mai multe detalii vedeţi în articol...

 • 04 iunie 2015
 • Vezi articolul complet|Comentează
 • O evadare la Iaşi. Ghid de călătorie

  Vă spuneam anterior despre metoda mea de a-mi încărca bateriile după o săptămînă de muncă, şi anume evadările din iubita noastră capitală - Chişinău. Aşa că weekend-ul trecut am vizitat pentru prima dată oraşul Iaşi din România. Pînă atunci multe auzisem despre el, şi doar de bine, aşa că am decis să mă conving.

  Totul a început de la o oferă a unei agenţii de turism din Chişinău, găsită de prietenii mei (click aici). Ne-a costat 195 de lei de persoană. Distanţa de la Chişinău pînă la Iaşi este de 150km, echivalent cu traseul Chişinău-Soroca, unde am fost recent şi despre care am scris AICI. Ieftin zic eu. Ai achitat banii şi de restul se ocupă compania de turism.

  În turul nostru a inclus vizitarea următoarelor obiective turistice: Palatul Culturii, Bojdeuca lui Ion Creangă, Parcul Copou, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Grădina Botanică din Iaşi şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Am pornit la 6.30 din Chişinău, iar la 11 am ajuns la Iaşi. Pentru vizitarea obiectivelor enunţate mai sus am avut nevoie de circa 3 ore, după care am beneficiat de program liber şi desigur majoritatea am mers la Palas Mall... cum fără shopping :) Acolo ai de unde alege, iar preţurile sînt variante, cum s-ar spune - de toate pentru toţi. Cei drept, 3 ore e puţin pentru Palas Mall, aşa că cine nu vrea să viziteze obiectivele de mai sus, poate să-şi ia program liber de la bun început.

  Dar să revenim la impresii. Ce să zic, mi-a plăcut. Nu aş fi contra dacă şi al nostru Chişinău ar arăta măcar "atît de rău" ca Iaşi-ul. Mi-a plăcut că spală străzile şi trotuarele, iar praful e cam absent pe la ei. Mi-a placăt pietonala lor, care deloc nu seamănă cu a noastră. Arhitectura e impresionantă şi o păstrează, în timp ce la noi este exact invers. De asemenea, m-a impresionat Grădina Botanică, ai ce vedea acolo. În Parcul Copou am stat la umbra teiului lui Mihai Eminescu, am vizitat-o şi pe iubirea lui Veronica Micle. Nu am uitat nici de sfătosul bunic de la Humuleşti, Ion Creangă. I-am vizitat bojdeuca din Iaşi.

  Pe scurt, cam asta ar fi. Ah da, era să uit, am avut parte de un ghid excepţional în timpul acestei excursii. E mult mai interesant cînd nu doar vezi, dar şi afli istoria a ceea ce se află în faţa ochilor.

  Iar mai jos cîteva impresii captete în fotografii...

 • 30 mai 2015
 • Vezi articolul complet|Comentează
 • · Chirtoacă a încălcat legea i...
  · FOTO// Redescoperă Moldova: De...
  · Răsfaţă-ţi telefonul, table...

  · Inima naturii eu am reuşit să...
  · Beatrice - mica şoferiţă
  Vei mai vizita acest blog?

  Da

  Nu

  Posibil