• GALERIE FOTO
 • DESPRE
 • SCRIE-MI
Fiindcă şi mintea e în coşul de gunoi...

Îmi iubesc ţara, dar nu şi pe conaţionalii mei. E un fel de patriotism defect, sau poate chiar absenţa lui. Fie că este vorba de politicienii care mint non-stop - dar asta o mai înţeleg cumva, fie este vorba de cetăţeanul de rînd care dărîmă tot ce vede în jurul său.

Cred că ştim cu toţii cît de greu se face ceva bun pe această palmă de pămînt. Un om cu „scaun la cap” ar fi bucuros şi ar păstra. Dar moldoveanului ar fi mai eficient să-i dai un scaun în cap, fiindcă el face totul invers decît ar trebui.

Cazuri sunt multiple. O parte din ele chiar recente. Fie că e vorba de reabilitarea traseului naţional Chişinău-Orhei şi Sărăteni-Soroca, unde mai mulţi „eroi” au distrus cînd o staţie, cînd nişte indicatoare rutiere, fie că e vorba de capitală, oraşul Chişinău, unde deja şi coşurile de gunoi nu le sunt pe plac unor cetăţeni „responsabili”. De asemenea, tot astfel de personaje aruncă băncile în lacul de la Valea Morilor, şi încă multe alte isprăvi.

Şi apoi ne plîngem de ce suntem săraci, de ce nu avem una sau alta. Ei, iată că ar trebui să înţelegeţi de ce. Fiindcă nouă ne place să distrugem. Avem spirit de barbari, zău că aşa.

Nu în zadar se spune: schimbarea începe de la propria persoană. Teamă îmi e însă că acest lucru nu se va întîmpla curînd. Nu este o opinie subiectivă, este realitatea zilelor noastre.

Vedeţi în articol isprăvile unor aşa zişi cetăţeni responsabili, educaţi şi binevoitori…

 • 25 februarie 2015
 • Vezi articolul complet/Comentează
 • Cum să evadezi din casa de nebuni? Impresii de la Exit Game!

  Zilele trecute am trăit o experienţă unică. Conştient am ajuns în ospiciu, sau altfel spus "Casa de Nebuni". Ei bine, e doar o joacă, că pînă cînd parcă nu am devieri psihice :)

  Este vorba de Exit Game, care a fost lansat de curînd la Chişinău. Acest joc este cunoscut în foarte mulţi ţări, iar de curînd şi cei din Moldova au şansa să încerce pe propria piele această nebunie.

  Pînă în acest moment este doar o singură cameră şi anume "Spitalul de Psihiatrie". În ce constă jocul? Se formează o echipă de 4 persoane care timp de 60 de minute trebuie să evadeze din camera respectivă. Pentru asta, trebuie să folosiţi toate obiectele prezente în cameră, multe din ele conţin indicii. Veţi avea de deschis mai multe lacături. Aici trebuie de pus toate simţurile în acţiune. Logica tot este un element important. Şi cunoştinţele din domeniul muzicii vă pot fi de folos.

  Atmosfera este asigurată de o muzică specifică, aşa încît chiar ţi se creează impresia că eşti în spitalul de nebuni :)

  Mie personal foarte mult mi-a plăcut, dar şi celorlaţi membri ai echipei. Vorba aia: merită toţi banii. Cît despre preţ e unul accesibil în opinia mea: între 300 şi 400 de lei de echipă. Preţul variază în dependenţă de intervalul de timp în care vreţi să jucaţi. 

  Mai multe detalii aflaţi deja la faţa locului, în timpul jocului. Cu siguranţă nu veţi regreta. Îi puteţi găsi în sectorul Botanica, strada Traian 22, aproape de intersecţia cu strada Grenoble. 

  Vezi foto în articol....

 • 22 februarie 2015
 • Vezi articolul complet/Comentează
 • Hai lăsaţi-o mai moale!

  Mă uit pe Facebook şi am impresia că moldoveanul şi logica sînt două lucruri incompatibile. El te ridică în slăvi, el te scaldă în noroi. Se mai numeşte treaba asta - făţărnicie.

  Iată că Iurie Leancă, ex-premierul RM, a devenit eroul naţiunii în ultimele zile. Ce-i drept, eu încă nu am înţeles pentru ce merite... E chiar nepătat acest politician? Eu nu cred.

  Ia uitaţi-vă atent la ceea ce s-a întîmplat pînă la 12 februarie, cînd Iurie Leancă nu a obţinut vot de încredere şi după asta, inclusiv după numirea lui Chiril Gaburici în funcţia de prim-minsitru.

  Deşi încă pînă la data de 12 februarie acesta spunea că nu crede într-un guvern minoritar, totuşi nu a renunţat la încercarea de a obţine vot de încredere din partea Parlamentului, inclusiv şi de la PCRM. Cred că ţineţi minte seara zilei de 11 februarie ce show a făcut acesta împreună cu Voronin, chiar şi a promis să vină mai des, pentru a-şi îndrepta "gafa" - adică să depună flori la monumentul lui Vladimir Lenin. Oare asta nu e făţărnicie?

  Iată că după ce a picat testul în Parlament, Leancă a început a ataca partidul din care face parte. Iar după învestirea Guvernului condus de Chiril Gaburici în genere a spus că acest guvern înseamnă un pas înapoi. Apare întrebarea, în cazul în care PCRM vota pentru el în funcţia de premier, era un pas ÎNAINTE? Evident că aşa avea să zică.

  Detaşîndu-mă puţin de la temă, vreau să spun că toate partidele din Parlament reprezintă cetăţenii acestei ţări. Toţi zic că ele trebuie să conlucreze între ele. Iată că s-a întîmplat, puterea şi opoziţia au găsit numitor comun. Bucuraţi-vă! Nu mai împărţiţi Moldova în culori, lăsaţi subiectivismul şi spor la muncă. Cum s-ar spune: nu contează de ce culoare e pisica, important să prindă şoareci.

  Cît despre cei care cheamă la proteste şi alte măgării, voi avea o recomandare. Oameni buni, lăsaţi-o mai moale. Voi pentru cine aţi votat. Corect, pentru cei care ne guvernează. Acum ce nu vă place? Voi cînd votaţi vă gîndiţi? Aş vrea să spun DA, dar e un NU categoric. Şi încă aţi chemat pe toţi să voteze, că cică dacă nu mergi la vot nu îţi pasă de ţară. Reiese că voi acum luptaţi contra voastră. Ar fi mai bine să vă calmaţi şi să munciţi, dar să nu plîngeţi pe reţelele de socializare cît e ziua de mare. Nu mă bucur nici eu de criza în care ne-am pomenit, dar îmi caut de treabă şi nu vinovaţi, fiindcă asta ar fi o pierdere de timp. Ştiţi de ce - noi am votat şi i-am adus la conducere, deci, respectiv vina ne aparţine. Eu personal nu mă simt vinovat, fiindcă nu mă căiesc de alegerea făcută. Eu îmi caut de treburile mele, fiindcă fiecare îşi face propriul destin. Sau vorba aia, cum îţi aşterni aşa şi vei dormi.

  Fiţi mai inteligenţi! Şi neapărat totul va fi bine, mai devreme sau mai tîztiu. Panica nu ajută la nimic. Mai încercaţi să folosiţi materia cenuşie şi cu siguranţă veţi găsi multe soluţii, fără proteste şi fără smiorcăieli pe Facebook. 

 • 20 februarie 2015
 • Vezi articolul complet/Comentează
 • Activiştii StopHam tot încalcă legea. Oare ei ştiu despre asta?!

  Este aşa o asociaţie civică în Moldova cu denumirea de "StopHam". Membrii ei luptă cu şoferii care îşi parchează maşinile în locuri nepermise. La prima vedere am putea spune că e o iniţiativă bună, dar au şi ei păcatele lor. Ideea e bună, însă realizarea în practică cam puţin contravine legislaţiei.

  Chiar dacă încă nimeni nu a ridicat această problemă, asta nu înseamnă că ea nu există. Da, am căzut şi eu "victimă" a lipsei locurilor de parcare, respectiv am înhăţat un "autograf" de la membrii StopHam. Iată atunci am stat puţin şi am analizat situaţia. Recunosc, eu am parcat neregulamentar. Ce a urmat după asta, eu nu accept.

  Deci, unul din pilonii de bază ai legislaţiei civile este întemeiată pe recunoaşterea inviolabilităţii proprietăţii. În cazul de faţă automobilul este proprietatea mea privată. Iar din asta reiese că nimeni nu are dreptul să îi facă ceva fără acordul meu, fie chiar şi să înclee un abţibild. 

  Codul Civil al Republicii Moldova

  Articolul 1. Bazele legislaţiei civile

  (1) Legislaţia civilă este întemeiată pe recunoaşterea egalităţii participanţilor la raporturile reglementate de ea, INVIOLABILITĂŢII PROPRIETĂŢII, libertăţii contractuale, inadmisibilităţii imixtiunii în afacerile private, necesităţii de realizare liberă a drepturilor civile, de garantare a restabilirii persoanei în drepturile în care a fost lezată şi de apărare judiciară a lor.

  Cît despre StopHam - este vorba de un sticker cu diametrul de circa 50cm care acoperă cam jumătate din parbriz. Mai este o problemă, dacă este aplicat mai "agresiv" atunci ai probleme la înlăturarea lui. Dar nu ai cum să nu îl înlături, fiindcă astfel nu ai vizibilitate şi deja încalci Regulamentul Circulaţiei Rutiere. 

  CAPITOLUL IV - Reguli pentru circulația vehiculelor

  Secţiunea a 18-a - Condiţii tehnice pentru admiterea în circulaţie a autovehiculelor şi remorcilor.

  Art. 122, punctul 6, litera (e) - Este interzisă exploatarea vehiculelor în cazurile parbrizul sau suprafeţele de geam ale portierelor din faţă sînt umbrite ori pe acestea sînt amplasate diferite obiecte, care diminuează cîmpul vizual al conducătorului;

  În acest context, eu le-aş recomanda acestor activişti să acţioneze în conformitate cu legile care sînt în vigoare în Republica Moldova. Mai ales că sînt mai multe instrumente în acest sens. Ai văzut că am parcat aiurea, sună la Poliţie şi raportează, sau dacă eşti utilizator fidel al internetului pe pagina Poliţiei Rutiere, sau altfel spus Poliţia de Patrulare (pr.gov.md) este secţiunea Martor ocular unde încarci fotografia ce confirmă încălcarea şi oferi careva detalii care ţi se cer. Ulterior, Poliţia se autosesizează şi examinează aceste cazuri. Puteţi vedea şi statistica la ei pe site, cîte cazuri în procedură, cîte cazuri s-au terminat cu amendarea conducătorului auto. Ba mai mult, poţi urmări statutul sesizării tale: în procedură, sancţionat, etc.

  Iar despre lipsa locurilor de parcare în Chişinău nu vreau să vorbesc şi nici să spun din "jina" cui uneori sîntem nevoiţi să parcăm mai strîmb. Asta-i situaţia.

 • 16 februarie 2015
 • Vezi articolul complet/Comentează
 • Şi tu poţi salva viaţa Ianei Pahopol

  La 27 de ani, Iana Pahopol se luptă cu o tumoare care îi pune viața în pericol. Singura ei șansă de supraviețuire o reprezintă clinica din Israel unde urmează să fie operată. O poveste tristă, cum din păcate sunt multe în Moldova.

  Iana este absolventă a Facultății de Drept a Universității de Stat din RM, și acum un an în urmă tânără și energică, Iana a fost diagnosticată cu cancer. Diagnoza a sunat ca un verdict: Carcinomatoză peritoneală, stadiul cel mai avansat al cancerelor abdominal, care se caracterizează în prezența de depozite tumorale pe seroasa peritoneală, foița ce tapetează toate organele abdominale și peretele intern abdominal. Odată apărută, carcinomatoză peritoneală are o evoluție extrem de nefavorabilă.

  Iana este un luptător înnăscut și astfel în pofida faptului că medicii din Moldova au făcut cele mai triste prognoze, după aproape 13 cure de chimioterapie situația Ianei s-a îmbunătățit, iar medicii din Israel i-au dat o șansă. Însă acum șansa Ianei depinde de 142.000 $, necesari pentru operația în clinica din Israel.

  În ajutorul Ianei au sărit prietenii și cunoscuții, însă suma adunată nu este destulă pentru o operație astfel de costisitoare.

  Pentru a o ajuta pe Iana, puteți dona prin transfer bancar sau să o puteți contactata direct:

  www.facebook.com/iana.pahopol; Iana – 069294524; Mama Ianei – 069959974; Valentina, mătușa Ianei, - 069242426;

  1) Cod SWIFT:VICBMD2X500, Benificiar: PAHOPOL IANA, Nr. Cont: 22333000000032MDL

  2) Cod SWIFT: VICBMD2X, Benificiar: PAHOPOL IANA, IBAN : MD47VI022333000000006USD

  3) Cod SWIFT: VICBMD2X, Benificiar: PAHOPOL IANA, IBAN : MD82VI022333000000016EUR

 • 15 februarie 2015
 • Vezi articolul complet/Comentează
 • · Fiindcă şi mintea e în coşul...
  · Activiştii StopHam tot încalc...
  · Pizza a la Adrian Platon. Reţet...
  · Jur(nal)ist
  · Şi tu poţi salva viaţa Ianei ...
  · Cum să evadezi din casa de nebu...
  · Hai lăsaţi-o mai moale!

  · 6 feţe ale Lunii
  · Chişinăul prin "ochelari"
  · Magia răsăritului