• DESPRE
 • FOTO
 • SCRIE-MI
Ce au în comun guvernarea şi opoziţia? Ar putea afecta parcursul european

Atît cei de la guvernare, cît şi cei din opoziţie – care au fost la conducere în trecutul nu chiar îndepărtat, au o problemă comună. Mai grav este că din cauza acestei probleme, aderarea la UE este în pericol şi ar putea dura mult mai mult decît ne anunţă politicienii.

Această problemă are şi un nume – corupţia la nivel înalt. Tot aici este de menţionat şi faptul că demnitarii recunosc existenţa fenomenului, dar pînă la urmă nimeni nu stă la răcoare. Cel puţin cîţiva miniştri nu trebuie să se regăsească acum în funcţiile pe care le deţin. Dosarele acestora nu s-au pierdut nicăieri, doar că aşa e justiţia noastră – selectivă, are favoriţi. Demult nu mai sunteţi toţi egali în faţa legii.

Cred că nu aţi uitat nici de interceptările de la FISC care au invadat internetul. Şi poftim, acesta este în libertate, curat ca lacrima. Şi cei care mai apar în materialele audio tot nu o duc mai rău: Filat, Recean şi cine mai era acolo. Tot aici voi reaminti şi de acea decizie a Curţii Constituţionale prin care i s-a interzis lui Vlad Filat de a mai deţine funcţii publice pentru faptul că este suspectat de corupţie. Însă justiţie oricum nu s-a făcut, doar a pierdut postul de premier. Acum cîteva zile, CEDO a respins sesizarea lui Vlad Filat şi a PLDM-ului împotriva Republicii Moldova prin care a fost contestată decizia CC, precizînd că nu a fost constatată violarea drepturilor celor doi (Filat şi partidul său). Chiar dacă nu au spus-o, indirect, europenii au dat de înţeles că suspiciunile de corupţie nu sînt poveşti.

În ultimul timp, atît Filat, cît şi alţi politicieni anunţă termene optimiste privind aderarea RM la UE. Pe de altă parte, europenii spun că nu e chiar aşa cum cred ai noştri. Cel mai des aceştia fac referire la faptul că nimeni din cei de sus care au pufuşor pe botişor nu a fost atras la răspundere.

Altfel spus, dacă reforma în justiţie nu va fi efectuată, europenii ar putea să ne sancţioneze dur. „Suntem buni la adoptat legi, dar când e vorba de aplicare, e mai greu. Ei se vor uita la cazuri. Câte condamnări aveți. Dacă toată lumea știe că X a făcut nu știu ce sau că acei magistrați au fost la vânătoare și de ce mai sunt în sistem. Dacă CSM va da răspunsul că e ok, va pierde R. Moldova. Nu este un răspuns de acceptat”, a declarat recent europarlamentarul Monica Macovei.

Ca să facem o comparaţie uitaţi-vă la fraţii de peste Prut: a fost condamnat fostul premier Adrian Năstase. Chiar dacă acum e în libertate, să nu uităm că pedeapsa e cu suspendare – adică în caz că mai face vreo prostie revine la răcoare. Cazul Gigi Becali tot e un exemplu bun cînd unul cu mulţi bani nu a putut cumpăra justiţia. Să mergem şi în Germania unde preşedintele şi-a dat demisia pentru că cineva ia plătit hotelul, şi era vorba de doar 270 de euro. Şi acum întrebare: unde sunt ei şi unde suntem noi?

PS: Eu totuşi aştept o premieră şi în Republica Moldova. Candidaţi avem destui. 

 • 19 iulie 2014
 • Scrie un comentariu
 • Un articol fără nume

  Problema cea mare din ţărişoara noastră este că nimeni din cei de sus nu prea îşi doreşte o schimbare spre bine. Şi chiar dacă ceva totuşi se întîmplă, e din cauza unor circumstanţe, cum ar fi alegerile. Exact atunci trebuie să se producă anumite lucruri, că de altfel PR-ul e compromis.

  Două cazuri recente: procurarea celor 102 troleibuze şi mai proaspăt repararea drumurilor naţionale. Sunt lucruri bune, nu neg, chiar dacă la capitolul calitate tot rămînem moldoveni, dar în spatele lor nu stă neapărat dorinţa de modernizare a ţării. Termenele în care se realizează îi dau de gol pe cei care se „gîndesc” la noi.

  În cazul cu microbuzele, este vorba despre o prostie naţională. Iar primul laureat al premiului de „cel mai deştept funcţionar” îi revine persoanei care a pus pe linie aceste unităţi de transport, şi nu doar în capitală, dar şi în toată ţara. Uitaţi-vă şi prin gări, dacă găsiţi vreun autobuz, consideraţi că sunteţi un norocos.

  Dar să ne întoarcem în Chişinău. De acord, eu nu vreau aşa tip de transport, adică microbuze, dar nici transport public cum este la noi tot nu vreau. Diferenţa aş spune că e minimă. Saună pe patru roţi este şi în troleibuzele noi procurate, fiidcă lipseşte climatizorul mult promis cîndva. Şi e doar începutul. Itinerarul rutelor e gîndit de unul după beţie, altfel nu pot explica de ce pe unele trasee mai multe rute se suprapun, iar pe altele nici urmă de transport. Pe lîngă asta mai uitaţi-vă ce autobuze avem în capitală, scîrţîe totul în ele. Despre numărul lor mai bine tac, fiindcă voi ştiţi şi fără mine cît aţi stat în staţii în ultimele zile.

  Ştiţi cu ce seamănă situaţia dată?! Ca şi cum m-aş fi concediat, fără a şti unde mă duc, iar în rezultat revin de unde am plecat. Mai sunt şi excepţii, dar nu în cazul dat. Aşa decizii radicale nu trebuiesc, fiindcă locuitorii capitalei brusc au devenit ostaticii unei situaţii neprevăzute. Şi încă un detaliu interesant, dacă nu începeau şoferii şi administratorii de rute această grevă, nimeni nu se gîndea să le anuleze. 

  Recent am fost în România. Da, au şi ei microbuze, dar sînt cel puţin cu aer condiţionat şi nu le încarcă pînă la refuz. Am mers şi eu, m-am simţit confortabil. Dar au şi multe autobuze. N-o să vă vină să credeţi, dispun şi de WiFi gratuit. E doar o simplă comparaţie.

  O altă minunăţie a capitalei noastre „europene” este campania socială „O lună de vară fără apă caldă”. Se petrece în fiecare an, iar pînă la urmă calitatea e tot aceeaşi. Iar voi, dragi chişinăuieni, răbdaţi şi spuneţi merci că măcar apă rece aveţi. Eu sunt sigur că europeanul nu ar înţelege această „campanie”, mai ales că apa caldă curge cu regularitate pe străzile din Chişinău.  

  În urma celor relatate, aş avea o simplă întrebare către cei cu funcţii. Unde dracu aţi irosit miliardele de euro de la europeni, cu ajutorul cărora se putea de făcut atîtea lucruri bune? Noapte bună, dragi luători de decizii tîmpite.

  PS: Cît despre iniţiativa băieţilor cu transportul gratuit, este una foarte bună, doar că mentalitatea moldoveanului strică toată "malina". Eu m-aş teme să mă urc în oricare maşină, şi în acelaşi timp mi-aş face griji în privinţa celor care i-aş lua în calitate de pasageri. Siguranţa mai presus de orice. Trăim în Moldova, asta nu trebuie de uitat!

 • 15 iulie 2014
 • Scrie un comentariu
 • Un ministru şi acţiunile lui populiste

  Ce n-ai da şi cum n-ai face, alţii ne dictează regulile. Şi măcar de-ar fi competenţi, dar nu a fost să fie. În ultimele zile, în vizorul meu a intrat ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi. Sincer, am obosit de acţiunile sale populiste. Asta numeşte dumnealui reforme, lansînd campanii anticorupţie? 

  Hai s-o luăm pe rînd. Sper că majoritatea dintre voi mai ţineţi minte perioada de pînă la demiterea guvernului Filat 2, cînd mai mulţi miniştri şi alţi demnitari au fost luaţi la puricat de către Centrul Naţional Anticorupţie, fiind bănuiţi de acte de corupţie sau implicarea în anumite scheme ilegale. Printre ei a fost şi Andrei Usatîi, dar şi şeful său de partid. În timp ce unul a fost înlăturat de la postul pe care îl deţinea, adică cel de prim-ministru, Usatîi stă bine mersi în continuare în fotoliul de ministru al Sănătăţii (apropo, dosarul său încă e pe rol). Mai mult decît atît, cel bănuit de acte de corupţie lansează campanii anticorupţie, cică "Asigurarea te protejează. Nu da mită". Ca în proverbul cela: Hoţul strigă prindeţi hoţul!. 

  Care e logica? În ţara în care bugetarii abia îşi duc traiul, cu un salariu mizer, dar în acelaşi timp cu preţuri europene (europenii au salarii de 10 ori mai mari decît moldovenii, asta fiind minimul), cum să trăieşti? O spun în cunoştinţă de cauză, mama mea fiind medic cu experienţă de aproximativ 30 de ani. Lucrînd pentru binele cetăţeanului nu şi-a cruţat sănătatea, iar acum simte consecinţele din plin. Dar cui îi pasă? Nimănui. 

  Pentru eradicarea corupţiei este necesar de a face două acţiuni. În primul rînd oferirea unui salariu adecvat medicilor, precum şi altor specialişti care lucrează în domeniul public, şi doar după asta modificarea legislaţiei în vigoare prin instituirea unor pedepse mai dure pentru faptele de corupţie.

  Aici mai este o chestie interesantă. Şi nici chiar legislaţia nu o poate descifra pînă la capăt. Este corupţie pasivă, activă, dar dacă pacientul pur şi simplu vrea să mulţumească medicului, cum ar fi bacşişul unui chelner. Atunci cum de calificat? Plus că legislaţia spune că faptă penală este dacă suma depăşeşte 500 de lei. Iar în mare parte, oamenii nu sînt tare bogaţi, aşa că se limitează la 50 sau 100 de lei (banii cei mari îi fac şefii, fiindcă ei nu vindecă, dar iau decizii, iar deciziile costă bani, şi nu doar în acest domeniu). Iată că şi pacienţilor li se face milă de medici, însă nu şi celor care au la cheremul lor milioane, dar naiba ştie unde se bagă, că în spitale condiţii europene aşa şi nu sînt, echipament tot nu-i, altfel spus aceste instituţii par să fi rămas încă în perioada sovietică. Unde sînt banii europenilor, milioane de euro, unde sînt ajutoarele umanitare oferite de unele ţări europene? Unde domnilor, de ce nu spuneţi adevărul? 

  În altă ordine de idei, azi am văzut cît de mult îi pasă domnului Usatîi de cetăţeni. Chiar în timpul şedinţei Guvernului, acesta se ocupa cu acţiuni de PR. În timp ce colegii săi discutau proiectele din ordinea de zi, dumnealui încăca poze pe facebook, şi nu oarecare, dar anume din alea care trezesc sentimente, ca şi cum ar fi apelat la mila alegătorului. Pe alocuri se mai şi lăuda cu portrete puse pe pereţii Spitalului din Anenii Noi. Şi acum oare interesul cetăţeanului e pe primul loc, sau propria imagine e mai presus de orice? 

  Dar se creează impresia că mulţi dintre noi luptăm cu morile de vînt. Nimeni nu vrea nici să audă şi nici să vadă. Doar vorbe goale şi interese personale. Unul pleacă, altul vine, dar în esenţă lucrurile nu se schimbă spre bine.

 • 12 iulie 2014
 • Scrie un comentariu
 • În premieră în Moldova. Am testat Google Glass

  Azi am avut marea ocazie de a participa la lansarea Google Glass în Moldova de către Moldtelecom Expert, altfel spus ochelari inteligenţi. Fiind un fan al tehnologiilor inovative, nu avea cum să nu îmi placă acest gadget.

  Prezentarea dispozitivului a fost lasată pe seama lui Vitalie Eşanu, care nu a dormit noaptea trecută din această cauză. Dacă nu îl cunoaşteţi pe el personal, la sigur aţi auzit de privesc.eu – el este creierul acestui proiect. Au fost şi glume pe alocuri. Anume aşa trebuie făcută o prezentare, care să nu plictisească. Printre cei prezenţi au fost şi două vedete: Mihai Teodor în calitate de moderator al evenimentului şi Olia Tira – un fel de invitat special.

  Cît despre specificaţiile tehnice: rulează pe Android, are 50 de grame (fiind mai uşor ca majoritatea ochelarilor de soare), are memorie operativă de 2GB, 16 GB memorie internă, cameră de 5 megapixeli, filmează în HD (720p). Poate fi controlat prin atingere (touch) sau prin microfon, adică voce. La moment recunoaşte doar limba engleză, dar se lucrează în acest sens. De asemenea, ochelarii dispun de WiFi, Bluetooth şi micro USB (conectare la calculator, iPad).

  Ca oricare alt gadget are şi careva lacune - în cazul dat probleme de securitate, dar şi aici cei de la Google au promis că vor remedia în curînd problema.

  Eu aş echivala ochelarii la nivel de funcţionalitate cu un smartphone de ultimă generaţie. Pentru dispozitivul prezentat astăzi în Moldova sunt disponibile şi vreo 30 de aplicaţii. De asemenea, Google Glass pot fi resetaţi de la distanţă.

  Şi acum despre preţ. În Moldova sunt două preţuri: liber – 2500 de euro, iar cu abonament Unite – 2000 de euro. În opinia mea este unul exagerat atît timp cît toate aceste funcţii le am în smartphone-ul meu. Dar deja fiecare cu gusturile sale. Şi totuşi, este un dispozitiv foarte interesant ca idee.

  Cam asta am vrut să vă spun despre Google Glass. Îi mulţumesc lui Radu Lisiţa pentru invitaţie.

 • 10 iulie 2014
 • Scrie un comentariu
 • Bătaie pe viu la mare. Au fost şi bloggerii FOTO

  Ceea ce vedem la televizor este frumos, dar în realitate e încă şi mai spectaculos. De acest lucru m-am convins după ce am fost prezent la Gala Superkombat World Grand Prix (kickboxing), care a avut loc la Sala Sporturilor din Constanţa, pe 21 iunie. S-a întîmplat în timpul offline-ului organizat pe litoralul românesc de Alex Filipschi şi www.moldovabooking.com.

  Chiar dacă nu sunt o persoană violentă, îmi place să urmăresc meciurile de box. Fiind la cîţiva metri distanţă de ringul de luptă, emoţiile sunt altele decît cele cînd eşti de cealaltă parte a ecranului. Mai ales cînd în runda a doua, un luptător este trimis în knock-out şi încă fără suflare pentru cîteva minute.

  Eu personal am rămas impresionat de Cristian Spetcu – mic, dar voinic şi desigur, Andrei Stoica.

  Mai jos vedeţi poze de la faţa locului:

 • 06 iulie 2014
 • Scrie un comentariu

 • · Dorin Chirtoacă s-a dat de go...
  · În premieră în Moldova. Am ...
  · GLAM. Melodia bloggerilor mold...
  · Un ministru şi acţiunile lui...
  · Eu spun DA litoralului române...
  · Алё - Газпром!
  · Bătaie pe viu la mare. Au fos...

  · Europa văzută de un moldovean
  · Miros de primăvară
  · Sport acvatic pe timp de iarnă
  · Offline Poliţia de Frontieră
  · Off... la mare în 12 poze